Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Naturvårdsverkets förslag

Publicerat torsdag 30 oktober 2014 kl 13.20
Lennart Johannesson: "Värmland ska forsätta bära den största bördan"
(1:29 min)
1 av 2
2 av 2
Lennart Johannesson styrelseordförande i Jägarförbundet i Värmland är missnöjd med Naturvårdsverkets förslag på antalet vargar i länet. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Naturvårdsverkets beslut om att Värmland ska ha en miniminivå på 110 vargar, 40 mer än vad länsstyrelsen föreslog, tas emot med skepsis av såväl Svenska Jägareförbundet som svenska rovdjursföreningen.

Både Svenska jägareförbundet och Svenska rovdjursföreningen riktar nu kritik mot dagens beslut om miniminivåer av varg som Naturvårdsverket tagit beslutat om.

– Man permanentar en allt för hög del av vargstammen, säger Lennart Johannesson, styrelseordförande i Jägareförbundet i Värmland.

Naturvårdsverket  utgår från hur många vargfamiljer, föryngringar,  som minst ska finnas. Och miniminivån sammanlagt i de mellansvenska länen är 27 föryngringar, motsvarande 270 vargar. Uppskattningsvis finns det idag 360 vargar och det gör att det finns ett utrymme att skjuta max 90 vargar.

Naturvårdsverket vill att Värmland ska ha minst 110 vargar, Dalarna 70 och Örebro län 50, för att nämna de tre länen med störst vargstam. Stockholms och Uppsala län saknar vargrevir.

– I grunden blandar Naturvårdsverket ihop miniminåver, som borde vara långsiktig planering, med förvaltningsnivåer, där man reglerar den faktiska vargstammen, anser Lennart Johannesson.

I ett pressmeddelande skriver Svenska rovdjursföreningen att licensjakt på varg inte bör ske förrän det rättsliga läget i dessa frågor är klarlagt. Svenska rovdjursföreningen är en av de föreningar som tidigare överklagat beslutet om vargjakt.

- Vi är inte emot licensjakt på varg i all evighet, men det måste finnas solida förutsättningar för en sådan jakt, och det gör det inte idag, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare för Svenska Rovdjursföreningen. 

Svenska rovdjursföreningen ifrågasätter även att en gynnsam bevarandestatus för varg skulle vara 270 vargar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".