Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkt våldtäkt på Lundsberg

Uppdaterat tisdag 18 november 2014 kl 20.17
Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 17.21
Johan Harryson: Vi låter polisen göra sin utredning
(3:27 min)
Lundsbergs skola. Inklippt: Verksamhetschef Johan Harryson. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio och Växjö kommun.
Lundsbergs skola. Inklippt: Verksamhetschef Johan Harryson. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio och Växjö kommun.

Lundsbergs skola ser ut att skakas av ännu en skandal. En anmälan om våldtäkt som ska ha skett på Lundsbergs skola kom in till Värmlandspolisen i förra veckan.

Anmälan var rubricerad som våldtäkt när den upprättades hos Värmlandspolisen i torsdags i förra veckan. Den är nu åtkomstskyddad och föregås av sekretess, säger Christer Magnusson vid polisen till P4 Värmland.

Skolan kan inte bekräfta att man anmält en misstänkt våldtäkt, men verksamhetschefen Johan Harryson säger till P4 Värmland att det skett "en händelse" i slutet av förra veckan.

– Jag vill inte spekulera om det i dagsläget, vi låter nu polisen göra sin utredning.

Harryson säger att eleven själv gjorde polisanmälan, men att skolpersonal var med till polisen. I övrigt är verksamhetschefen förtegen om händelsen.

Om det är så att rör sig om en våldtäkt, hur ser ni på det från skolans sida?

– Jag vill egentligen inte spekulera om det nu, men skulle det visa sig att det är så är det fruktansvärt, men det är ingenting som jag vill spekulera om.

Skolan har gått ut med ett informationsbrev till föräldrar till elever på skolan om vad skolan gör vid en sådan här händelse.

– Vi tar hand om och ser till att eleverna mår bra och informerar alla, personal, elever och föräldrar, säger Johan Harryson, men vill inte gå in på i detalj vilka åtgärder man vidtar.

Flera incidenter har skakat Lundsberg under åren, ofta med koppling till så kallad "kamratuppfostran", och skolan säger att man arbetar med trygghetsskapande åtgärder för att förhindra fler sådana händelser. Men Johan Harryson säger att man inte brustit i det trygghetsskapande arbetet efter att våldtäktsanmälan kommit in till polisen.

Finns det någonting ni från skolledningen kan göra för att förhindra att sådana här saker sker på skolan?

– Ja, självklart, det är ju vårt ansvar att se till att det inte händer saker på skolan som inte är positiva. Sedan senast för något år sedan har vi ökat bemanningen och vi har haft ett värdegrundsarbete på skolan med elever och personal, det är exempel på sådana saker som vi gör, säger Johan Harryson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".