Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstad röjer upp Vänerns stränder

Publicerat torsdag 20 november 2014 kl 05.00
"Vill värna de här fina miljöerna"
(1:26 min)
Christina Hägglund, natur- och parkchef, Martin Sandmark, projektsamordnare, och Ann Johansson, naturvårdshandläggare. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Christina Hägglund, natur- och parkchef, Martin Sandmark, projektsamordnare, och Ann Johansson, naturvårdshandläggare. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

I Karlstads kommun jobbar man hårt för att motverka igenväxningen av Vänerns stränder. Man driver just nu två naturvårdsprojekt som ska öppna upp i strandkanterna.

– Strandängar är en prioriterad naturtyp, säger Ann Johansson, naturvårdshandläggare i Karlstad.

Det ena projektet handlar om strandängarna. Under 2012 inventerade kommunen ängs- och naturbetesmarker och man hittade 29 strandängar varav 20 behövde någon form av åtgärd. I år var Vadholmen på Arnön i Väse först ut att röjas upp och totalt ska 55 hektar strandängar restaureras i år genom att bland annat röja sly och fräsa tuvor.

Även sandstränderna längs Vänern i Karlstads kommun har inventerats. Och det är det som är det andra projektet. Att restaurera utvalda sandstränder. Dryga miljonen lägger kommunen totalt sett i år i de två projekten för att röja upp strandängar och sandstränder i kommunen. För både människor, djur och växter påverkas om Vänerns stränder växer igen.

– Syftet med båda projekten är detsamma och det är att vi vill hindra igenväxningen som pågår av vänerns stränder och värna båda de här fina miljöerna, säger Christina Hägglund som är natur- och parkchef i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".