Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samverkan för att stödja brottsutsatta med funktionsnedsättning

Publicerat torsdag 4 december 2014 kl 06.09
Monica Ekström: "Vi vill uppmärksamma dessa utsatta personer"
(4:03 min)
Man i rullstol under föreläsning. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
1 av 5
Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Monica Ekström, ordförande för Brottsofferjouren Värmland och Ann-Marie Johansson, ordförande för Handikappförbunden i Värmland. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
2 av 5
Inledningstalarna Monica Ekström, ordförande för Brottsofferjouren Värmland och Ann-Marie Johansson, ordförande för Handikappförbunden i Värmland. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Denise Cresso. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
4 av 5
Denise Cresso talade om brottsutsatta kvinnor med funktionsnedsättning. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
Camilla Tilljander berättade om sin egen erfarenhet. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
5 av 5
Camilla Tilljander berättade om sin egen erfarenhet. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.

Hur ska man kunna samarbeta för att stödja personer med en funktionsnedsättning som har blivit utsatta för brott? Ja, det är frågan som bland andra Brottsofferjouren och Handikappförbunden i Värmland ställde sig och anordnade därför en konferensdag med fokus på den här frågan.

– Vi vill på alla sätt hjälpa dessa personer. Det säger Monica Ekström som är ordförande för Brottsofferjouren i Värmland.

Alla som har någon form av kontakt med personer med funktionsnedsättning har varit välkomna till konferensen. Under dagen höll flera personer föreläsningar kring ämnet och en av talade mer specifikt om brottutsatta kvinnor med funktionsnedsättning, Denise Cresso.

– Hur kan det se ut när en kvinna med funktionsnedsättning blir våldsutsatt? Vad är det som man som personal och stödjare ska tänka på? Men också vilka förövarna kan vara utom hennes partner? Detta är ett dolt problem, säger Denise Cresso.

Camilla Tilljander växte upp i ett våldsdrabbat hem och har även i vuxen ålder blivit utsatt för många brott. Genoma att föreläsa om sin erfarenhet hoppas hon att hon ska kunna hjälpa andra i samma situation.

– Dels så vill jag berätta min historia och dels så vill jag berätta hur människor med Aspergers kan reagera och agera i en situation där man är utsatt för brott och hur stressigt och jobbigt det är. Jag vill att folk ska veta att det inte är normalt att bli utsatt för brott. Jag växte upp med att det var okej att andra kränkte mig, men det är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".