Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Frågetecken kring kommunens bolag

Publicerat söndag 7 december 2014 kl 07.19
Per-Samuel Nisser (M): "Om vi bedömer att vi har rätt får vi väl överklaga"
(1:29 min)
Per-Samuel Nisser (M). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Efter domen i förvaltningsrätten som slår fast att Karlstads kommuns näringslivsbolag bryter mot kommunallagen är nu frågetecknen kring bolaget flera. Ännu har kommunen inte tagit ställning till om man ska överklaga beslutet eller inte.

– Jag har full respekt för rättsväsendet och de bedömningar man gör där. I just den här frågan får vi titta vidare på om vi ska överklaga eller om vi kan korrigera något så att det blir godkänt även juridiskt, säger kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, moderaternas Per-Samuel Nisser.

Huruvida man ska överklaga eller inte har kommunen ännu inte tagit ställning till.

Det var i mars i år som den politiska majoriteten i Karlstad kommun beslöt att bilda ett bolag tillsammans med Handelskammaren i Värmland för att stötta infrastruktur och kommunikationer i länet. Resultatet blev bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB, VNAB, som i praktiken gått in och stöttat Karlstad flygplats Frankfurtlinje ekonomiskt.

"Påverkar inte flyglinjen"

 

Och fredagens beslut från förvaltningsrätten som underkänner kommunens agerande i frågan påverkar i dagsläget inte Frankfurtlinjen, det menar kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

– Det gör det inte i nuläget. Flyglinjen är helt avgörande för Värmlands näringsliv. Nu får vi avvakta och se hur vi går vidare med den här frågan, säger han.

Upplägget är att Karlstad kommun äger 49 % av aktierna medan privata aktörer inom Handelskammaren i Värmland äger 51 % av aktierna. Det innebär att offentlighetsprincipen inte gäller för bolaget.

Regionen avvaktar beslut

 

Karlstad kommun har investerat 15 miljoner i Frankfurtlinjen, en summa som det är tänkt att näringslivet ska finansiera till hälften.

– Varje gång näringslivet reser med Frankfurtlinjen betalas en avgift som efterhand byggs upp och blir hälften av de här femton miljonerna, säger Per-Samuel Nisser (M).

Även region Värmland vill gå in som ägare av 25 procent av Karlstads kommuns aktier så att alla värmländska kommuner på så sätt ska vara ägare av bolaget. Regionen har skjutit på sitt beslut i väntan på förvaltningsrättens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".