Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julmust förhöjer din nyårsmeny

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 15.47
"Passar jättebra om man vill äta oxfilé"
(7:52 min)
Carina Redevall, sommelier.
Carina Redevall, sommelier.

Att fira en vit nyårsafton behöver inte innebära endast kranvatten till maten. Sommelier Carina Redevall hittat alternativa drycker till nyårsmenyn, med inspiration från de viner hon brukar servera.

– Det var egentligen inte så svårt, bara man tittade lite extra på hyllorna på Systembolaget, säger Carina Redevall.

Som fördrink har hon komponerat en alkoholfri mojito på ingredienser som går att hitta i en vanlig matbutik.

Till varmrätten har hon hittat en lagrad julmust som har vilat på romfat. Den är mindre söt än vanlig julmust.

– Den passar jättebra om man vill äta oxfilé på nyår, säger Carina Redevall. Även karljohansvamp är en bra matchning till lagrad must.

Till fiskrätter tipsar hon om vanligt mineravatten med pressad citron i för att få mer syra.

– Vill man få karaktär av ett Savignon Blanc-vin kan man ta någon centiliter av fläderblomssaft. Då får man syran och lite sötma, som passar jättebra till löjromstoast till exempel.

Carinas alkoholfria mojito

Mojito drinkmix

Tonic water

Hackad mynta

Pressad lime + limebitar

Krossad is

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".