Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillfälliga baracker för EU-migranter

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 15.45
Agneta Andersson: "Under julaftonsnatten sov de ingenting"
(1:17 min)
Agneta Andersson från föreningen Stöd för Hemlösa Värmland framför de två baracker som ordnats åt de hemlösa eu-migranterna.
Agneta Andersson från föreningen Stöd för Hemlösa Värmland framför de två baracker som ordnats åt de hemlösa eu-migranterna. Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio

Efter de senaste dagarnas kyla har nu tio av de rumänska EU-migranter som tidigare bott i parkeringshuset Duvslaget i Karlstad fått två tillfälliga, uppvärmda baracker att sova i.

Barackerna som står uppställda strax intill polishuset på Wåxnäs i Karlstad är tillfälliga och ordnades av en privatperson under annandagen. Och Svenska kyrkan i Karlstad arbetar med att få till permanenta baracker med omkring femton sovplatser, men det dröjer några veckor in på det nya året.

Agneta Andersson är initiativtagare till den ideella gruppen "Stöd för Hemlösa Värmland" och tillsammans med andra ideella krafter hjälper hon EU-migranterna. Stödgruppen för hemlösa bildades för ett år sedan och då hade man inte en tanke på EU-migranterna. Men idag är situationen akut för den gruppen av människor.

– Jag tycker inte att någon, svensk eller rom, ska behöva vara utan tak över huvudet, säger hon.

Just nu sover tio personer i de tillfälliga barackerna. Tidigare sov de under parkeringshuset Duvslaget intill järnvägsstationen i Karlstad. Redan har nya personer flyttat in i deras gamla sovplats.

Agneta Andersson berättar om den glädje hon möttes av från en av de personer som under annandagen möttes av beskedet att de skulle slippa sova utomhus i kylan.

– Under julaftonsnatten hade de inte sovit alls, det var då det började bli kallt. Han var så lycklig att han nästan grät för att han skulle slippa sova utomhus, säger Agneta Andersson, från föreningen Stöd för hemlösa Värmland.

Nu väntar Svenska Kyrkan och föreningen "Stöd för hemlösa" på bygglov från kommunen för att de permanenta barackerna ska kunna komma på plats. Karlstad kommun ska upplåta mark och det är ännu inte bestämt om de permanenta barackerna kommer hamna där de tillfälliga nu står.

Men Agneta Andersson på föreningen "Stöd för hemlösa" vill också se att kommunen hjälper till med en tillfällig vattentank åt de boende på Wåxnäs.

– Nu är det vi ideella som får bära dit vattendunkarna och de är jättetunga, säger Agneta Andersson.

Samtidigt som minusgraderna kryper nedåt och tio personer har fått tillfälligt tak över huvudet är problemet mer långsiktigt än så. Även med de femton planerade sovplatserna i kyrkans regi, kommer det vara personer som sover utomhus.

– Vi vet inte hur många som befinner sig här, säger Agneta Andersson. Många åkte hem veckan innan jul, men det kommer nya personer hela tiden. Jag tror att problemet bara kommer att öka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".