Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre kontaktförbud beviljas

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 13.30
Niclas Wargren:" Det finns en risk att mörkertalet har ökat"
(3:16 min)
Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Niclas Wargren, åklagare. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Antalet beviljade kontaktförbud halverades mellan åren 2010 till 2013 i Karlstad. Trots det så ligger ansökningarna om kontaktförbud på samma nivå.

– Typen av ärenden i vilken det ansöks om kontaktförbud har förändrats de senaste åren. Från att tidigare ha varit mer ansökningar i de fall där vi oftast tycker att det finns anledning till kontaktförbud, när det gäller brott i nära relation och liknande saker. Den typen har minskat och vad som i stället har ökat är mer ansökningar om kontaktförbud där det gäller enstaka brottsmisstanke mellan parter som inte har någon tidigare relation eller egentligen ingen relation med varandra överhuvudtaget säger Niclas Wargren.

Anledningen till att ansökningar till kontaktförbud minskar i brott i nära relation hänger samman med att antalet anmälda brott i nära relationer också minskar. Niclas Wargren, chef på åklagarkammaren i Karlstad vill inte dra slutsatsen att den typen av brott har minskat utan menar att det är en viktig fråga att titta på. Något som man bör göra centralt och tillsammans med polisen. Risken är att det handlar om att det har blivit ett större mörkertal av brott i nära relationer.

– Det är ju det som man oroar sig för. Vi kan ibland till exempel se att brott i offentlig miljö, antalet anmälningar om sådan brott minskar, där tror jag att det är mer motiverat att säga att det beror på att antalet brott av det slaget minskar. Om man ökar polisiär närvaro kring stora torget till exempel så kan man ju tro att det leder till att antalet brott minskar men jag tycker inte att man utan vidare kan göra samma koppling när det gäller brott i nära relation utan där finns det åtminstone en risk för att mörkertalet har ökat menar Niclas Wargren.

Men att ansökningarna om kontaktförbud fortfarande ligger på samma nivå handlar om att polisen blivit bättre på att informera.

– Det tror jag beror på att polisen har blivit bättre på att ställa frågan till folk som anmäler brott om de också vill ha ett kontaktförbud. De gör de ganska urskillningslöst, de frågar en stor mängd av de som anmäler och det ska de också göra. Men det innebär ju då enligt min uppfattning att vi här på åklagarkammaren får in många ansökningar om kontaktförbud i situationer där lagstiftaren egentligen inte har tänkt att det ska vara kontaktförbud utan det institutet är tänkt att användas i andra situationer. Men icke desto mindre så ska frågan ställas av polisen så de gör helt rätt när de ställer de frågorna i samband med anmälningsupptagning, säger Niclas Wargren.

Men konsekvensen blir att antalet avslag procentuellt sett då ökar. Det finns tre olika typer av kontaktförbud och i alla fall göra man liknande bedömningar beroende på hur parterna lever. Man utreder om det finns en risk att den som söker kontakförbud kommer att drabbas av brott eller allvarlig förföljelse utav den som kontaktförbudet avser att gälla.

Nästa vecka kommer också siffrorna på ansökningar och beviljade kontaktförbud för år 2014, något som man håller på att fastställa nu.

Det har inte heller blivit svårare att söka kontaktförbud snarare menar Niclas Wargren.

– Nä det kan jag inte påstå att jag tycker att det har blivit, det är ingenting som har förändrats när det gäller lagstiftningen i den delen. Om vi har gått åt något håll så har vi väl blivit bättre på att göra de här bedömningarna som trots allt är ganska svåra, för det handlar ju om prognoser för om någon kommer att drabbas av fler brott eller inte. Och jag tycker att vi får fler och fler verktyg för att göra de bedömningar och bättre utbildningar kring det också. Så ingen förändring lagstiftningsmässigt som har gjort det svårare och ingenting som har gjort att vi kan antas vara mer restriktiva än tidigare med att bevilja kontaktförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".