Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Störst risk för benbrott i Munkfors

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 05.53

Risken för äldre att ramla och bryta ett ben varierar stort mellan kommunerna. Värst är läget i Munkfors kommun.

En bruten höft eller ett lårben betyder ofta långvarig smärta för den som drabbas och inte sällan utgör frakturen början till slutet för den drabbade.

Äldre kvinnor är extra utsatta. För dem är benbrott den vanligaste orsaken till att de vårdas på sjukhus. Men risken att drabbas varierar stort mellan kommunerna.

Det avslöjar Socialstyrelsens register Öppna jämförelser. I exempelvis Munkfors kommun drabbades i snitt 1 443 personer 65 år eller äldre av en höft- eller lårbensfraktur varje år mellan 2011 och 2013, räknat per 100 000 invånare. Det ska jämföras med 535 frakturer i Mörbylånga på södra Öland.

-Det är en nästan tre gånger så stor skillnad, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen.

Vad skillnaderna beror på vet man inte, men myndigheten anser att skillnaderna visar att det finns en stor förbättringspotential vad gäller det förebyggande arbetet i kommunerna.

-Det kan handla om allt från bostadsanpassningar inom äldreomsorgen, till skottning och sandning av vägarna, säger Brandstedt.

Många nya ansikten

Enligt honom är det generellt sett stora skillnader mellan kommunerna vad gäller äldreomsorgen. Ett annat exempel är personalkontinuiteten inom hemtjänsten.

I genomsnitt får en äldre person besök av 15 olika personer från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod. Men i Hjo är antalet hela 24.

-Det är väldigt många. Det ska ju vara så få som möjligt. Ju fler det är, desto svårare är det att hålla ihop vården och omsorgen utifrån den enskildes perspektiv. De här skillnaderna beror nog inte så mycket på antalet insatser enskilda äldre har, utan har mer att göra med hur kommunerna organiserar sin hemtjänst.

Lägst var antalet i Hörby. Där får de äldre besök av "bara" sex olika personer under en tvåveckorsperiod.

Kommuner med flest frakturer per år 2011-2013, per 100 000 invånare:

Munkfors (1 443)

Strömsund (1 337)

Dorotea (1 312)

Ragunda (1 276)

Bengtsfors (1 272)

Kommuner med minst antal frakturer per år 2011-2013, per 100 000 invånare:

Mörbylånga (535)

Staffanstorp (542)

Knivsta (553)

Håbo (600)

Vallentuna (608)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".