Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny nationell satsning på cancervården

Publicerat tisdag 27 januari 2015 kl 11.30
Tomas Hallgren:"Ett spännande uppdrag att jobba vidare med".
(1:18 min)
Tomas Hallgren, överläkare och ordförande i cancerrådet i Värmland. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.
Tomas Hallgren, överläkare och ordförande i cancerrådet i Värmland. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Cancervården ska bli mer jämlik och köerna ska kortas. Det kom regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL överens om igår.

Idag är det stora skillnader i väntetid, bland annat måste patienter med huvud- och halscancer vänta 82 dagar på diagnos i Värmland, jämfört med bara 35 dagar i Uppsala.

– Vi tycker att det här är ett spännande uppdrag att jobba vidare med och vi tror att det kan betyda en hel del för våra cancerpatienter under de kommande då fyra åren som satsningen egentligen gäller, säger Tomas Hallgren som är överläkare och ordförande i cancerrådet i Värmland.

Det handlar om att korta väntetiderna och att minska de regionala skillnaderna inom cancervården. Överenskommelsen för 2015 omfattar över 440 miljoner kronor, varav det mesta är avsatt som stimulansmedel till landstingen för att införa ett nationellt system med standardiserade vårdförlopp. Landstinget i Värmland räknar med att få ungefär 10 miljoner kronor. Och den långa väntetiden i cancervården för Landstinget i Värmland har varit omdiskuterat.

– På vissa diagnoser har vi varit bra och på andra sämre. Till exempel på de som vi har haft orimligt långa väntetider kan man nog säga, så gäller det prostatacancer och tarmcancer. Där har patienten fått vänta lång tid under utredning fram till behandlingen är igång, berättar Tomas Hallgren.

Under 2015 så är det fem stycken cancerdiagnoser som är prioriterade bland annat, blodcancer, huvud och halscancer och prostatacancer. Det nya utredningspaketet handlar om att följa patienten, ge fortlöpande information så att patienten vet nästa steg i utredningen. Man kommer också att följa upp med enkäter hur patienten upplevt vården.

– Man skapar en individuell vårdplan så vi engagerar patienten och får de att medverka bra under hela den här processen, säger Tomas Hallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".