Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslutet om vargjakt upp i högsta instans

Publicerat onsdag 28 januari 2015 kl 10.01
Justitierådet Erik Nymansson: "Har rått delade meningar"
(0:32 min)
Högsta förvaltningsdomstolen
Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: TT

Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd i frågan om beslut om licensjakt efter varg får överklagas till domstol. Jakten stoppas däremot inte.

Det var Länsstyrelsen i Värmland som beslutade om licensjakt på varg mellan 9 januari till 15 februari i de fyra reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen. Beslutet överklagades men denna överklagan avslog Naturvårdsverket som också sa att verkets beslut enligt jaktförordningen inte får överklagas.

Föreningen Nordulv vände sig till då till Förvaltningsrätten i Karlstad som ansåg det tveksamt om överklagandeförbudet är förenligt med EU-rätten och gjorde bedömningen att Naturvårdsverkets beslut får överklagas till domstol. Förvaltningsrätten prövade därefter yrkandet om inhibition och stoppade jakten.

Ärendet vandrade vidare ytterligare en nivå, den här gången till Kammarrätten i Göteborg. Den gjorde, till skillnad från förvaltningsrätten, bedömningen att EU-rätten inte ställer krav på att Naturvårdsverkets beslut ska gå att överklaga till domstol och undanröjde förvaltningsrättens beslut. Då kunde också vargjakten i Värmland inledas.

Nordulv överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen som alltså idag beslutat om prövningstillstånd och angett att den prejudikatintressanta frågan är om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt efter varg kan tas upp till prövning av domstol trots att det enligt 58 § 1 jaktförordningen inte får överklagas.

– Det behövs vägledning då domstolarna tidigare har gjort olika bedömning, säger justitieråd Erik Nymansson vid Högsta Förvaltningsdomstolen till Ekot.

– I underinstanserna har det rått delade meningar om huruvida överklagandeförbudet i jaktförordningen gäller eller inte. Och då tycker vi det är viktigt för domstolarna i framtiden att veta om den här typen av beslut överhuvudtaget kan överklagas till domstol. Det är det vi ska ta ställning till, säger han.

– Så ni ska alltså ta ställning till om det räcker att pröva i Naturvårdsverket eller om en domstol ska ha sista ordet?

– Ja, om det ska finnas möjlighet överklaga till domstol.

Högsta förvaltningsdomstolen har inte funnit skäl att stoppa den jakt efter varg i Värmland som eventuellt kan återstå.

Just det senare är heller inte aktuellt då länsstyrelsen igår stoppade vargjakten när den 24:e vargen var fälld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".