Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Språktest bra men inte som krav"

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 05.15
Sadik Askar: "Svenskt pass utan svenska språket går ju inte"
(5:26 min)
Svenskundervisning för invandrare. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
1 av 3
Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
Sadik Askar kom till Sverige från Somalia. Han tycker ett språktest är bra, men inte som ett krav. Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio
2 av 3
Sadik Askar kom till Sverige från Somalia. Han tycker ett språktest är bra, men inte som ett krav. Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio
Hanna och Rada Ramini på Kronoparken i Karlstad.
3 av 3
Hanna och Rada Ramini på Kronoparken i Karlstad. De tror många äldre kan få det svårt att lära sig ett nytt språk. Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio

Folkpartiets och Kristdemokraternas förslag i integrationsdebatten den senaste tiden tas emot olika av de nya svenskar som själva varit en del av den svenska integrationspolitiken.

I bostadsområdet Kronoparken i Karlstad bor det många människor som kommit till Sverige från ett annat land. De är eller har varit en del av den svenska integrationspolitiken.

Den senaste tiden har integrationsdebatten fått nytt bränsle då både kristdemokraterna och Folkpartiet kommit med förslag om åtstramningar i integrationspolistiken. Bland annat föreslår folkpartiet ett språktest för att få svenskt medborgarskap.

Det är ett förslag som välkomnas av Sadik Askar som själv kommit till Sverige för åtta år sedan.

– Det är bra, man känner sig svensk om man måste kunna svenska. Tänk dig, svenskt pass utan det svenska språket, det är omöjligt säger han.

"Svårt för de äldre"

Kravet om språktest för att få ett svenskt medborgarskap är ett gammalt förslag från folkpartiet som nu föreslås på nytt. Hanna Ramini som kom från de kurdiska delarna av Irak för tio år sen tycker att ett språkkrav är bra, men inte helt oproblematiskt.

– Det är både fördelar och nackdelar. För ungdomarna är det inga problem. Men för deras föräldrar som kanske inte ens kan skriva eller läsa på sitt eget språk blir det jättesvårt, säger Hanna Ramini.

Även Nur Moalim Abukar som arbetar i en butik på Kronoparken anser att språket är nyckeln till integration, men även han påpekar att ett krav på språktest skulle göra det svårt för många äldre.

Samtidigt har både Kristdemokraterna och Folkpartiet föreslagit att asylsökande flyktingar med skyddsbehov som kommer till Sverige ska ges ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år, istället för att permanent som idag. Dessutom ska personer som kommit ut på arbetsmarkanden efter tre år få ett permanent uppehållstillstånd. Ett förslag som inte ses lika positivt på av Sadik Askar.

– Det är absolut fel. Det finns ju inga jobb i Sverige. Alla vill jobba men det finns inga jobb, säger Sadik Askar.

"Alla vill jobba"

I butiken där Nur Moalim Abukar arbetar kommer dagligen in människor som känner sig besvikna.

– De är besvikna över att de inte har något jobb. Alla vill jobba men många känner att de inte får plats på arbetsmarkanden. De blir inte insläppta, säger han.

Han kom själv från Somalia till Värmland för åtta år sedan. Han pratar länge om att han tror att integegrationen hänger på att folk möts över de kulturella gränserna.

– Vi behöver svenska vänner, för att komma in i samhället, och för att lära oss det svenska språket, säger Nur Moalim Abukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".