Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför dödar vargar hundar

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 10.00
"Hundgårdshundar klarar sig bättre"
(2:00 min)
Unga vargar i hägn på morgonpromenad mellan mat och lek. Foto: Hasse Persson
Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Under 2014 dödades eller skadades 17 jakthundar av vargar i Värmland. Värst drabbat var Årjäng där en tredjedel av alla fall rapporterades in. Långt ifrån alla hundar dödas eller skadas, även om man jagar mitt i ett vargrevir.

De flesta vargar i Sverige angriper aldrig någon hund. Några vargar angriper dock en till två hundar och ett fåtal angriper tre eller fler hundar under samma år. Och det är nästan alltid hundar som används vid jakt som angrips (80 procent).

Forskning från Viltskadecenter, som är en serviceenhet inom Sveriges Lantbruksuniversitet, visar att risken för att en hund som används vid jakt i ett vargrevir ska bli skadad eller dödad är ungefär 1 på 9 000 jaktdagar, om det är en ensam varg eller ett par i reviret. Om det finns en hel familjegrupp i reviret så ökar risken till 1 på 5 000 jaktdagar.

Med andra ord: med 150 jägare inom ett vargrevir som jagar 20 dagar per säsong så kan man förvänta sig ett angrepp vart tredje år om det är ett par inom reviret och vart annat år om det är en familjegrupp.

Det har också visat sig att det är skillnad på vargskador beroende av vilken hundras som används vid jakten: Till exempel ser man i statistiken att nästan alla taxar och drevrar som angrips av varg dödas. Däremot klarar sig stövare och jämthundar bättre, bara ett fåtal dödas. Det kan bero på storleksskillnaden men det är långt ifrån klarlagt.

Ett annat intressant samband som forskarna har sett är att hundar som går i rastgård eller hundgård löper mindre risk att skadas eller dödas av varg.

Vad detta beror på är heller inte klarlagt men en teori är att dessa hundar är mer "socialt kompetenta" än hundar som vistas inne. Och genom denna sociala kompetens så kan hundgårdshundarna hantera vargen på ett smidigare sätt.

Exakt vad som gör att vargar attackerar hundar är lite ovisst men mycket tyder på att vargarna ser hundarna som konkurrenter. Det säger Jens Frank en av forskarna vid Viltskadecenter.

– Dom ser hunden som en annan varg men om det är en konkurrent om partners eller bytesdjur är svårt att säga, säger Jens Frank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".