Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortbedrägerierna når rekordnivåer

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 12.15
Ulla Larsson om hur det kändes när hon helt plötsligt hade noll på kontot
(4:30 min)
Manipulerad bankomat i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein.
1 av 3
Så här ser en manipulerad bankomat ut. Lägg märke till den vita tejpen där det falska locket fästs. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Ulla Larsson står på en skolgård.
2 av 3
Ulla Larsson blev utsatt för skimming. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
Johanna Axelsson-Ljungberg står framför en vit vägg.
3 av 3
17-åriga Johanna Axelsson-Ljungberg fick sitt konto kapat. Foto Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

Kortbedrägerierna i landet ökar igen. Antalet anmälningar om personer som olovligt använder en annan persons kortuppgifter för köp har ökat med 25 procent det senaste året, det visar statistik från Stöldskyddsföreningen.

Bedragarna använder sig av olika metoder för att komma åt dina pengar och enligt Stöldskyddsföreningen handlar det nu om rekordnivåer vad gäller antalet anmälningar.

Två av många drabbade är Ulla Larsson och Johanna Axelsson-Ljungberg.

– Det första är att man undrar vem som har gjort det här. Och hur ska jag betala alla mina räkningar. Sedan blir man ju konfunderad. Vad händer nu? Får jag tillbaka några pengar? Kommer de ta mer? Måste jag spärra allt?

– Jag blev uppringd av banken. Jag hade inte märkt det själv. De sa att det såg konstig ut på mitt konto, någoting har hänt, så de hade spärrat mitt kort. De kallad mig till ett möte nere på banken. Jag åkte dit, och det visade sig att någon hade skimmat mitt kort när jag tog ut pengar på en bankomat på Bergvik köpcenter. Men banken var snabba och såg att pengar var på väg till konstiga konton, i olika länder. Så mina pengar hann aldrig hamna hos de här kontona, utan låg liksom i luften, och väntade där. Men jag hade noll kronor på kontot, för de tog alltihop, hela lönen, som vi precis hade fått. Det tog tre veckor innan jag fick tillbaka mina pengar.

Ulla Larsson hade tur. Hennes bank hann stoppa pengarna från att försvinna iväg till tre, för henne helt okända länder. 17-åriga Johanna Axelsson-Ljungberg hade inte samma tur,

I mitten av december förra året upptäckte Johanna att hennes och sambons gemensamma plånbok var försvunnen. Hon bad då hennes mamma att ringa banken, för att spärra kortet. Det är redan gjort, svarade banken. Vi spärrade hennes kort när det blev kapat för tio dagar sedan.

– Jag hade inte fått någon information om det över huvud taget. Jag var helt omedveten om att det hade hänt.

Johanna har inte fått tillbaka sina pengar. Och någonstans sitter någon med hennes och sambons Id-handlingar.

– Det handlar väl bara om några hundralappar egentligen. Men det är just själva grejen, att någon har tillgång till allt som jag har.

Johanna Axelsson-Ljungberg tror att antingen så såg bedragaren eller bedragarna när hon slog in sin kod på en bankomat, eller så var bankomaten övervakad. För att vid ett senare tillfälle ska gärningsmannen eller gärningsmännen ha stulit plånboken med kontokortet i. Men hon kan också ha blivit utsatt för så kallad skimming. Tommy Lindh, pressinformatör för polisen i Värmland, förklarar vad skimming är.

– Vi har ju erfarit ett antal gånger att bankomater kan manipuleras på olika sätt. Vilket sker genom att man läser av den identitet som kortet har som man för in i maskinen. Det man ska tänka på är att man ser att det inte finns något som är applicerat på maskinen, framförallt där man för in kortet. Men sedan också att det ser okej ut med tangenttavlan här, att inte den sitter upphöjd eller lös på något sätt.

Vad gäller med folk som står bakom?

– Ja, det är också en sak att man skyddar sin kod. Det är ett annat sätt att komma över pengar, att man smygkikar över axeln, och får del utav koden. Och vid ett senare skede via ficktjuveri eller rent av en rånsituation kommer över kortet och tömmer kontot.

– Det är väldigt svårt att upptäcka. De som ägnar sig åt den här typen av brott är ju väldigt skickliga på det de gör.

Johanna har gett upp hoppet om att polisen ska få tag på den eller dom som ligger bakom bedrägeriet.

– Polisen har ju sagt det, de vet inte riktigt vad de kan göra. Det sa de vid anmälan. Att det är svårt att hitta vad, och vem.

Vad kan ni som poliser göra?

– Vid en utredningssituation så är vi ju väldigt beroende av de kameror som är uppsatta i anslutning till uttagsautomater. I övrigt så försöker vi informera om just sådana här saker. Och vi försöker också så snabbt som möjligt att ge information när vi ser att den här typen av kriminalitet finns i vårat närområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".