Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

VA-avtal på Hammarö ifrågasätts

Publicerat måndag 23 november 2015 kl 08.21
"Handlar om att ta ansvar för skattebetalarnas pengar"
(2:44 min)
Henrik Smedberg. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio
Henrik Smedberg (M), anser att det bör göras en ny upphandling av VA-avtalet. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio

Ett vatten- och avloppsprojekt på Hammarö rör upp känslor. Projektet har förändrats så kraftigt jämfört med när avtalet skrevs med Skanska våren 2011, att en ny upphandling borde ha gjorts, anser moderaten Henrik Smedberg.

– Som jag ser det har vi en situation idag när vi står inför en nybyggnation av VA, där vi använder ett avtal som egentligen är avsett för något annat, säger Henrik Smedberg (M), ersättare i kommunens servicenämnd som diskuterar frågan under måndagen.

Partneringavtalet mellan Hammarö kommun och Skanska skrevs våren 2011 och handlade om översvämningsåtgärder i Haga, Gunnarskär och Götetorp, med budgeterad kostnad på 21 miljoner kronor. Framdragning av vatten till omvandlingsområden ingick som optioner.

Under årens lopp har avtalet använts för att låta Skanska utföra arbeten på fler platser, och tanken är att den kommande vatten- och avloppsutbyggnaden på Tyehalvön också ska ingå.

– Nu väljer man att använda avtalet för nyförläggning och vi börjar närma oss siffror runt 100 miljoner kronor. Det stämmer ju inte riktigt vad gäller avtalets ursprungliga intention beloppsmässigt och i omfattning. Till syvende och sist handlar det om att ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Det här är en så pass stor nyförläggning, så man bör gå ut och göra en ny upphandling och konkurrensutsätta den, säger Henrik Smedberg.

Ser du en risk för skadeståndsprocesser mot Hammarö kommun annars?

– Ja, den risken ser jag är ganska stor, säger Henrik Smedberg.

P4 Värmland har pratat med servicenämndens ordförande, centerpartisten Margareta Ivarsson, som inte vill uttala sig inför mötet där frågan om avtalet finns med som diskussionspunkt.

Elin Rosén är jurist på Konkurrensverket. Hon kan inte uttala sig om det enskilda fallet, men konstaterar att en ny upphandling ska göras om det sker en väsentlig ändring.

– Gör man ändringar i avtalet som antingen medför att andra leverantörer hade kunnat vara intresserade av uppdraget än de som lämnade anbud, eller om den ekonomiska balansen i avtalet förskjuts till förmån för leverantören, så är det normalt sett att anse som en väsentlig ändring av avtalet och då är man skyldig att göra en ny upphandling, säger Elin Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".