Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen förlikning - Bengt Olson stämmer kommunen

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 08.19
Lars-Erik Ohlsson, advokat: "Kommunen lät sig inte avhöras"
(3:05 min)
Bengt Olson. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
Bengt Olson i sin ateljé i Sjötorp. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.

Det blev ingen förlikning mellan Kristinehamns kommuns och konstnären Bengt Olson. Nu stäms kommunen på 600 000.

Under flera års tid har en tvist pågått mellan Kristinehamns kommun och konstnären Bengt Olson. Det gäller ett konstprojekt där Bengt Olson fått en förfrågan om att komma med en konstnärlig idé utan att något avtal skrivits.

När Bengt Olson ville ha betalt för sitt arbete backade kommunen ur. Det juridiska efterspelet har varit segt men så sent som för två veckor sedan verkade det som att en lösning var nära. Men det blev inget möte där en förlikning skulle diskuteras. Enligt Bengt Olsons advokat Lars-Erik Ohlsson var det kommunen som inte visade något intresse för att träffas.

 – Ska vi träffas så ska vi träffas med lite substans från kommunens sida. Vi vill inte bara få en klapp på ryggen, det får vara något rejält i diskussionen, säger Lars-Erik Ohlsson.   

Att det blev just 600 000, vad beror det på?

– Det var de medel som avsattes för Bengt Olson.

Vad har kommunen svarat?

– Det vet jag inte. De har inte svarat något rejält. Jag hört sägas att det skulle vara en gåva från Bengt Olson, men det har de inte sagt till mig.

Finns det något avtal ni kan luta er mot?

– Nej, men det finns en utfästelse och dialog mellan företrädare på kommunen och Bengt Olson när den ursprungliga beställningen gjordes som bekräftades genom beslut i kommunfullmäktige 2012.

Vad säger Bengt Olson själv om det här?

– Han tycker detta i sig är olustigt men tycker samtidigt att han ska få rätt. Det är inte så mycket frågan om pengar för Bengt Olson, utan han tycker mer att agerandet från kommunen sida som han upplever som olustligt, säger Lars-Erik Ohlsson.

Bjarne Olsson (S) kommunalråd i Kristinehamn säger att kommunen nu är inställda på att lösa tvisten i rätten.

– Det var det vi väntade oss från början. Vi får lösa det i rätten, men det är tråkigt att det här samtalet inte blev av.

Varför blev det inget möte?

– Vi vill fortfarande ha ett sådant här samtal. Men det jag fick information om igår var att Bengt Olsons ombud ville ha ett konkret bud innan förhandling, och så går det ju inte till. Man sätter ju sig och diskuterar förutsättningslös och ser vad det leder fram till. Att man i förväg ska bestämma vad det ska leda till är inte bra, säger Bjarne Olsson.

Summan på 600 000 hur känns den?

– Vi har ifrågasatt det här hela tiden. Nu får vi reda det här mellan ombuden. Det är tråkigt att det är två advokater som måste lösa det här. Vår åsikt är att vi inte ska betala något.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".