Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister besökte svenskundervisning i Filipstad

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 15.36
Aida Hadzialic: "Både lärarna och eleverna är väldigt entusiastiska"
(0:58 min)
Aida Hadzialic. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio
Aida Hadzialic. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio

Idag besökte gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic ABF i Filipstad eftersom det var där man var först ut med satsningen Svenska från Dag Ett som riktar sig till nyanlända och asylsökande.

Aida Hadzialic var på plats för att se hur undervisningen fungerar.

– Det jag har sett är väldigt inspirerande. Både lärare och elever är väldigt entusiastiska, precis som det ska vara, säger hon.

Projektet Svenska från Dag Ett är en av regeringens satsningar med syfte att göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden för personer som kommit till Sverige.

SFI-undervisningen - Svenska För Invandrare - har även blivit mer yrkesinriktad.

Tanken är även att utländsk examina och yrkeskunskaper ska kunna verifieras fortare.

– Nu håller vi på att bygga ut en nationell samordnad validering. Det här har varit eftersatt en lång tid. Vi får in många människor som är läkare, it-tekniker med mera. De måste få sina yrkeskvalifikationer validerade så fort som möjligt, säger Aida Hadzialic.

Utanför undervisningslokalen i Filipstad träffade P4 Värmlands reporter en av eleverna - en man från Afghanistan som bad att få vara anonym i intervjun. Men han berättade att han tyckte mycket om undervisningen och att han drömmer om att utbilda sig vidare i framtiden. Därför var just validering av hans tidigare studier något han ville prata med ministern om.

– Högre utbildning har alltid varit en dröm för mig. Att kunna göra något för samhället och arbeta med vetenskap eller teknik, säger han.

Han var mycket överraskad över att få skaka hand med ministern i korridoren.

– Ja det var en chock. I Iran eller Afghanistan får man aldrig möta en minister på det sättet, säger han med ett skratt. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".