Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Qaisar Mahmood om jakten på svenskheten

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 17.51
"Jag identifierade mig som en svartskalle"
(13 min)
Qaisar Mahmood,  avdelningschef på Riksantikvarieämbetet, författare och debattör. Foto: Malin Kling Uddgren
Qaisar Mahmood, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet, författare och debattör. Foto: Malin Kling Uddgren

Qaisar Mahmood körde 900 mil på motorcykel genom Sverige för att söka efter den svenska identiteten, en resa som startade i Värmland.
Men hans jakt på svenskheten har setts som fjäsk för den vita svensken, och nyligen hängdes han ut av antirasister i en Galago-bok.


På Kulturparlamentet på Karlstad CCC idag berättade Caisar Mahmood om sin resa. Det var när han blev pappa som han kände att han behövde en svensk identitet att förmedla till sina barn. När han växte upp i Tensta identifierade han sig inte som en svensk:
- Jag definierade mig som en svartskalle, det var min identitet, säger Qaisar Mahmood.

Hans jakt på svenskheten resulterade i en bok, men den har missförståtts menar Qaisar Mahmood, idag avdelningschef på Riksantikvarieämbetet. I den separatistiska antirasist-gruppen Rummets bok hängdes han ut som någon som fjäskar för svenskar - en så kallad Onkel Tom-anklagelse han upplever som ett rasistiskt personangrepp:
- De här personerna ställde upp på en rasistisk bild, att jag som invandrare förväntas uppföra mig på ett visst sätt. Det är bara två sidor av samma mynt, säger Qaisar Mahmood som skrev en debattartikel om påhoppet:

- Jag tyckte det var jobbigt för att jag å ena sidan måste kämpa för min särart, och att jag också måste kämpa mot de som tycker att jag måste vara på ett sätt för att jag är invandrare.

Så du upplever rasism både från majoritetssamhället och från de som kallar sig antirasister?
- Ja, men jag tycker begreppen majoritetssamhälle och minoritetssamhälle är problematiska. Vi har ett svartvitt synsätt, att antingen är någon svensk eller inte. Jag tillhör majoritetssamhället i många avseenden, jag har ett bra jobb, jag bor i Stockholms innerstad, och sitter med mer makt än någon som bor i glesbygden och inte har arbete.

Anledningen till att Qaisar Mahmood startade sin resa genom Sverige i Värmland beror på att en bekant påstod att "i Värmland är Sverige som svenskast". Ett påstående som inte stämmer, menar Qaisar:
- Jag fann inte själva svenskheten, men jag kom på att det är en idé som alla bär på. Jag tror att vi alltid har varit heterogena i Sverige.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".