Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klagomål mot äldreboendet Åsbacka i Molkom

Uppdaterat torsdag 3 december 2015 kl 14.58
Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 15.00
Thomas Forsberg, anhörig: "Jag är orolig för att det kommer att bli sämre"
(2:53 min)
Äldreboendet Åsbacka i Molkom. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
1 av 2
Äldreboendet Åsbacka i Molkom. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
Karin Andersson, verksamhetschef på Åsbacka äldreboende. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
2 av 2
Karin Andersson, verksamhetschef på Åsbacka äldreboende. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio

På kort tid har flera klagomål skickats till Karlstads kommun om äldreboendet Åsbacka i Molkom. Klagomålen handlar om att det är för lite personal och att äldre är sängliggande för länge. Det finns också en stor oro för en planerad omorganisation där avdelningar ska slås ihop.

Åsbacka är ett äldreboende i Molkom för personer med demens eller som är multisjuka. Äldreboendet drivs av det privata företaget Vardaga äldreomsorg, som tidigare hette Carema.

Den senaste tiden har Karlstads kommun tagit emot flera klagomål från anhöriga till boende på Åsbacka.

En person skriver:

Min anhörig får ibland ligga från lunch till kvällsmatstid utan att få någon aktivitet eller stimulans. Det är oerhört tragiskt att besöka avdelningen där de gamla bara sitter eller ligger i sina rum.

I ett annat klagomål beskriver en anhörig att modern som bor på Åsbacka känner sig "som en fånge i sin säng": 

Personalen gör sitt bästa men går redan idag på knäna. Nattfastan är satt till 14 timmar, min mor kommer ibland inte upp före 11.00 och lunchvilan börjar ca 13.00. I bästa fall kommer hon upp till kvällsmat 17.00, det är inte många timmar sittande i rullstol.

Karin Andersson, verksamhetschef på Åsbacka, säger att hon själv inte har fått några klagomål om att äldre är sängliggande för länge.

– Om en boende har varit sängliggande mot sin vilja och mot de behov som den här personen har så är det självklart en avvikelse. Då ska berörd personal göra en avvikelse och redovisa den i vårt kvalitetsledningssystem, och det har inte kommit in en sådan avvikelse. Jag skulle verkligen önska att personen med den här informationen kontaktar mig så att jag kan gå till botten med den här händelsen. Det är självklart så att ingen ska behöva vara sängliggande mot sin vilja.

På Åsbacka planerar man en omorganisation där avdelningar belägna på olika våningsplan ska slås i hop. Det här har skapat stor oro bland personal och bland anhöriga som menar att det innebär en svårare arbetssituation och att det blir mer ensamarbete för personalen.

Enligt klagomål till kommunen får personal på en avdelning idag jobba ensam drygt 5 timmar på dagen. Om avdelningarna slås i hop skulle den tiden öka till cirka 9 timmar.

Men Karin Andersson menar att det inte stämmer.

– På vissa avdelningar kan man vara ensam delar av dagen. Men det är behovet som styr. Det nya arbetssättet innebär att vi får bättre möjlighet att anpassa bemanningen utifrån den boendes behov. Så tiden för ensamarbete kommer inte att öka.

Ingen anställd kommer att sägas upp om omorganisationen genomförs, men personalen är kritisk och menar det kommer att bli mindre tid avsatt för vård till de äldre på avdelningarna som slås ihop, så kallade omsorgstimmar.

Karin Andersson, verksamhetschef, menar att det är ett missförstånd. Inga omsorgstimmar kommer att försvinna från äldreboendet, däremot kommer timmarna kunna fördelas olika mellan avdelningarna.

Thomas Forsberg, vars mor bor på Åsbacka, är dock orolig för att vården skulle bli sämre om avdelningarna slås ihop.

– Blir det mindre bemanning per person så är jag rädd att de boende blir lidande av det. Som äldre och dement behöver man trygghet, dels att det inte ska vara för många olika personer att ha kontakt med och det ska finnas någon som ibland kan komma och hålla handen och bara finnas till, säger han. 

Tycker du att din mamma får den hjälp och aktivitet som hon behöver?

– Jag tycker att personalen är fantastisk och engagerad och gör vad de kan med sina förutsättningar. Hon tycker om dem och är trygg med dem. Men det är klart att man skulle önska att det fanns fler aktiviteter för henne, som hittills varit relativt pigg. Men med minskad bemanning är jag djupt oroad för att det kommer att bli sämre, säger Thomas Forsberg.

Kommunen har också reagerat på de klagomål som kommit in. Marlene Lund Kopparklint, moderat ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är insatt i ärendet.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det här och hanterar det efter de system vi har, säger hon. Vi har fått in synpunkter och de hanteras nu enligt de rutiner som finns och vår tillsynsenhet är nu inkopplad.

Marlene Lund Kopparklint har även varit i kontakt med enhetschefen på boendet och menar att den kontakten kommer att fortsätta.

– I och med synpunkterna som kommit in kommer vi även ha en extra tillsyn på de punkter där vi fått klagomål. Den kommer att följas upp och vi får en rapport i januari, säger hon. Vårt ansvar är att de boende får den vård och omsorg som de behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".