Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Korta vägen ger jobb åt akademiker

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 14.02
Obadh Alsfady, ekonom: "Vi måste visa att vi kan jobba och har erfarenhet"
(4:20 min)
Ahmad Sawan, Obadh Alsfady och Mohanad Alhalabi utanför studielokalerna. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Akademikerna Ahmad Sawan, Obadh Alsfady och Mohanad Alhalabi hoppas att de snart ska få fasta jobb. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Utbildningen Korta vägen, som startade 2012, har gett bra resultat. Nästan 19 av 20 utländska akademiker som gått i någon av de fem första klasserna har hittat sysselsättning efter att de gått ut.

I Folkuniversitetets lokaler på Älvgatan i Karlstad så håller Korta Vägen till. Det är en 26 veckor lång utbildning för nyanlända akademiker. I mitten av november startade den tionde klassen. De flesta som söker hit har lärt sig grunderna i det svenska språket vid SFI.

Men för att få jobb som exempelvis tandläkare, ekonom eller kanske jurist krävs förstås att man behärskar språket bättre än bara okej, och dessutom behöver man veta hur det svenska samhället är uppbyggt och hur man gör för att få en anställning inom yrket som man har utbildat sig till i sitt hemland. Allt det här får man lära sig på Korta vägen, berättar projektledaren Ing-Marie Kahlin. Men språket kommer först.

– Oavsett om man läser svenska, samhällsorientering, arbetsmarknadskunskap eller är ute på praktik, så är svenskan det viktigaste.

Obadh Alsfady och Ahmad Sawan är båda ekonomer och från Syrien. De är i slutet av sin utbildning på Korta vägen och har redan varit ute på praktik och nya praktikperioder väntar. På sikt ser det ljust ut med att få fast anställning på någon av praktikplatserna. Hälften av akademikerna som har gjort praktik under sin tid vid Korta vägen har sedan fått jobb på sin praktikplats. 

– Det är inte lätt, men vi måste visa att vi kan jobba och att vi har erfarenheter. Och så får vi hoppas att vi lyckas få jobb snart, säger Obadh Alsfady och får medhåll av Ahmad Sawan.

– Jag vet inte vad som händer i framtiden. Men jag planerar för fem år framåt. Jag kommer att vara här och försöka integrera på den svenska arbetsmarknaden.

Många som kommer till Sverige nu har flytt för sina liv. Det är ju inte alltid som pärmen med betyg och arbetsintyg har kommit med på resan. Och att rekvirera nya från ett universitet i ruiner, ja det säger sig självt, det går inte.

Ing-Marie Kahlin berättar att läkare ofta har sina legitimationer med sig, men att andra akademiker kan ha svårt att styrka sina kunskaper med papper. De får hitta andra lösningar för att komma ut i arbete.

– En del väljer att börja från början, med samma inriktning som de hade när de kom hit. Andra väljer att byta yrkesinriktning, och hittar en annan utbildning som de kan tänka sig. Kanske en yrkesutbildning som inte är så lång, så att de kan börja jobba så fort som möjligt. Men en del börjar om helt med studier på Komvux och sedan vidare till universitetet.

Mohanad Alhalabi är medicintekniker och har praktiserat på Karlskoga lasarett. Även han är från Syrien. Med lite tur kan det bli fråga om en fast tjänst i Karlskoga längre fram. Men på sikt hoppas han att han ska få vara med och bygga upp det gamla hemlandet igen.

– Jag trivs här, men å andra sidan hoppas jag att jag ska kunna göra något för mitt hemland och hjälpa människorna där, säger Mohanad Alhalabi.

Totalt är det 64 procent som efter en kort tid har fått jobb efter avslutad utbildning. Räknar man in de som fortsätter med studier, så är det tre av fyra akademiker som har sysselsättning efter att ha lämnat Korta vägen. Och ser man bara till de som gått i de första fem klasserna och därmed haft lite längre tid på sig att hitta sysselsättning, så är det hela 94 procent som antingen har hittat ett jobb eller påbörjat en ny utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".