Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Helga gör många strömlösa

Uppdaterat fredag 4 december 2015 kl 22.01
Publicerat fredag 4 december 2015 kl 15.16
Magnus Lundquist om räddningstjänstens arbete under fredagen.
(1:12 min)
Nedblåst träd på Lindövägen i Norrköping Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
1 av 2
Nedblåst träd i stormens spår. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
En knäckt tv-mast på ett tak. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
På Kronoparken bröts en tv-mast av på grund av den kraftiga blåsten. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Stormen Helga ställer till med problem i länet. Vid 8-tiden på fredagsmorgonen uppger Ellevio att runt 1400 hushåll i Värmland är strömlösa. Tågtrafiken påverkas även under lördagen.


Tågen på sträckan Stockholm-Karlstad-Oslo kommer att börja rulla tidigast klockan 14 i eftermiddag. Under dagen ska Trafikverket röja vid spåren från nedfallna träd. Det finns inga rapporter om att någon större olycka ska ha inträffat i Värmland, i samband med stormen.

Stormen Helga har lett till att många träd fallit över elledningar och vägar. Klockan 16.08 rapporterade Ellevio att cirka 3 200 hushåll saknade el. Främst var det Sunne som drabbats, där hade strax under tusentalet blivit av med strömmen. Vid klockan 21.25 skrev bolaget på sin hemsida att 1 542 hushåll fortfarande saknade el.

Det är också stora störningar i tågtrafiken, rapporterar Trafikverket. Sträckan mellan Kil och Laxå är helt avstängd och beräknas vara så under hela fredagskvällen. Resenärer hänvisas kontakta sitt tågbolag för information. SJ:s trafik till Karlstad och Oslo kommer inte att vara igång förrän tidigast klockan 14 på lördagen.

Räddningstjänsten har även fått in många larm angående blockerade vägar på grund av nedfallna träd. Inga olyckor eller skador har dock rapporterats ännu. Räddningstjänsten uppmanar folk att vara försiktiga i trafiken eftersom det kommer fortsätta blåsa och många träd står ostadigt.

På Värmlandspolisen uppger vakthavande befäl vid 21.30-tiden inte finns några nya rapporter om nedfallna träd över vägarna. Under fredagskvällen hade de träd som tidigare blockerat vägarna röjts undan.

SMHI har också varnat för ishalka på många vägar på grund av underkylt regn under fredagskvällen. Men vid 21.30-tiden hade polisen inte fått några rapporter om olyckor eller avåkningar, sånär som på en bil som stod i diket på väg 240 vid Väse. Den rapporten hade man fått in från en saltbil och det är oklart när bilen körts ner i diket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".