Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kil ska få rakare gator och nytt resecentrum

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 05.26
Mari Andersson, samhällsplanerare: "Jag hoppas på ett mer levande centrum"
(5:08 min)
Samhällsplaneraren i Kil Mari Andersson och den tekniska chefen Jan Westerberg. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Mari Andersson, samhällsplanerare och Jan Westerberg, teknisk chef i Kil jobbar hårt för att centrumkärnan i Kil ska bli en stadslik plats med mycket liv och rörelse. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Centrala Kil ska bli mer stadslik och förnyas under nästa år med bland annat ett nytt resecentrum, rakare gator och ett stort torg framför järnvägsstationen.

Det är ganska stora förändringar som ska genomföras i centrum. Ett nytt resecentrum där det finns gott om plats för bussarna i kollektivtrafiken att stanna och vända utan att behöva trängas med privatbilister är det första som ska byggas. Parkeringsplatser ska flyttas och ett stort torg anläggas framför järnvägsstationen.

Redan i september ska resecentrumet med busstationen stå klart och än har kommunen inte påbörjat upphandlingen av entreprenörer. Men Jan Westerberg, som är teknisk chef i Kil, tycker att tidsplanen ser ut att hålla.

– Vi är vana vid pressade tidsramar, så jag ser inga problem med det. Vi kommer att gå ut med en upphandling nu först och sen drar vi igång till våren.

Torget framför järnvägsstationen kommer att bli färdigt först senare.

– Däremot så tror vi att planeringen av utformningen av torget kommer att va klar i september så att vi kan synka den delen ihop med resecentrum och Storgatan, säger Jan Westerberg.

I början av 2016 ska kommunen bjuda in Kilsborna till en medborgardialog kring hur torget ska se ut. Exakt vad som kommer att hända med Storgatan är heller inte bestämt än. Trafiken blir kvar, men om det ska gå att parkera längs gatan, som går rakt genom samhället, på samma sätt som det gör idag är inte bestämt. Klart är dock att cyklister och gångtrafikanter ska prioriteras framför parkeringsplatser.

Samhällsplaneraren Mari Andersson tror att den nya centrumkärnan kommer att föra mycket gott med sig.

– Jag hoppas på ett mer levande centrum med mycket liv och rörelse. Med många som är ute och går och cyklar på gatorna. Och i och med det nya torget så kommer det att finnas mer utrymme för uteserveringar.

12 miljoner beräknas resecentrumet att kosta. 4 miljoner kommer Värmlandstrafik att stå för, resterande åtta ligger på kommunen. Totalt har Kils kommun budgeterat 32 miljoner kronor för centrumbygget till och med år 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".