Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstad kritiseras för val av vardagshjälte

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 15.29
"Man prisar en separatistisk verksamhet som tillmötesgår vuxnas krav"
(9:23 min)
Neslihan Erdis, Asal Narimani och Per-Inge Lidén (MP). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Neslihan Erdis och Asal Narimani debatterade valet av vardagshjältar med kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Nu kommer kritik mot att Hertzöga BK fick utmärkelsen Vardagshjältar av Karlstads kommun förra veckan. Detta i ett öppet brev till kommunen.

Hertzöga BK fick utmärkelsen för verksamheten Multikulti, där tjejer från hela världen mellan 9 och 13 år får spela fotboll utan att några män är med.

Brevskrivarna, som alla är engagerade i frågor kring jämställdhet och hedersförtryck, anser att den här mansfria fotbollsträningen  stödjer strukturer som bygger på hederstänkande och begränsar tjejers livsutrymme.

– Tyvärr går man tillbaka i tiden när man prisar en separatistisk verksamhet och tillmötesgår vuxnas krav. Vi ser inte varför tjejer mellan 9-13 är i behov av att vara i en mansfri miljö för att skapa trygghet, säger Neslihan Erdis och Asal Narimani som båda jobbat med tjejer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Det är oroande att det blundas för strukturella problem och lösningen blir att behandla tjejerna i Karlstads kommun olika. Detta är ett exempel på hur normalisering av ojämställda miljöer går till. Andra exempel som finns runt om i landet är könsuppdelad undervisning på SFI och särskilda tider i badhuset för kvinnor och män. Allt detta bidrar till att tjejer kan växa upp i Sverige utan att få ta del av de rättigheter och möjligheter som alla barn och unga ska ha."

Bland de åtta som undertecknat brevet finns också Monica Ekström, engagerad i Rädda barnen och brottsofferjouren, Beatrice Högå från Brottsförebyggande centrum och Marianne Nilsson från Rädda barnen. De har dock skrivit brevet som privatpersoner.

Årets vardagshjälte delas varje år ut till verksamheter för ungdomar. P4 Värmland har sökt Hertzöga BK som valt att inte uttala sig i frågan.

– Jag måste erkänna att vi inte hade nån djupare diskussion kring hedersproblematik. Vi tänkte vad roligt att en fotbollsklubb vill jobba med integrationsfrågor, sa Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.

– Det här är en svår fråga, men jag tror ändå det är bra att de här tjejerna får komma ut och inte bara behöver sitta hemma, fortsatte Per-Inge Lidén (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".