Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svennis förlorade skattetvist

Uppdaterat onsdag 9 december 2015 kl 15.25
Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 11.13
"Svennis" advokat: "Vi kommer att överklaga"
(1:02 min)
Sven-Göran "Svennis" Eriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT
Sven-Göran "Svennis" Eriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotbollstränaren Sven-Göran "Svennis" Erikssons gåvor till sin bror var lön. Det har Förvaltningsrätten i Karlstad beslutat.

Förvaltningsrätten i Karlstad har i dagens dom kommit fram till att "Svennis" har betalat lön till sin bror för tjänster han utfört under åren 2008-2013.

Varken "Svennis" eller brodern har tagit upp pengarna till beskattning eftersom de hävdat att det handlat om gåvor. Ett argument som förvaltningsrätten valde att bortse från.

De ersättningar som fotbollstränaren har gett till sin bror, som inte haft något annat arbete, har möjliggjort att brodern har kunnat ställa upp för fotbollstränaren och dennes familj i en mycket större utsträckning än vad som kan förväntas inom ramen för en vanlig familjerelation. De tjänster som brodern har utfört för fotbollstränaren avser bl.a. medverkan i projekt där fotbollstränarens namn marknadsförts, skötseln av hans herrgård samt insatser av social och personlig karaktär"

Dagens dom innebär att "Svennis" och brodern måste ta upp ersättningarna till beskattning OCH de ska också betala ett skattetillägg eftersom de inte tagit upp pengarna i någon deklaration.

Skattemyndigheten har drivit uppfattningen att det handlat om en lön på 50 000-65 000 kronor i månaden. Förvaltningsrätten justerar den summan nedåt till 30 000 i månaden under de sex beskattningsår målet rör.

"Fotbollstränaren har även gett gåvor till andra familjemedlemmar, om än inte så stora som överföringarna till brodern. Bl.a. med hänsyn till denna uppgift har vi bedömt att ersättningarna till brodern haft ett inte obetydligt gåvoinslag och har därför satt ner storleken på den ersättning som ska tas upp till beskattning"

Sven-Göran Eriksson tvingas nu betala in närmare 680 000 kronor i arbetsgivaravgifter, plus skattetillägg. Brodern ska betala in skatt för en lön motsvarande 2,2 miljoner kronor, samt skattetillägg.

Vi kommer att överklaga domen. Vi är inte alls nöjda"

Runebjer säger att han är nöjd över att man vunnit framgång till hälften i och med att förvaltningsrätten halverade Skatteverkets ursprungliga krav.

– Uppriktigt sagt tycker jag att det är absurt att Skatteverket ska gå in och beskatta gåvor mellan nära släktingar. Det är en inblandning från det offentligas sida i den privata sfären som man inte ska tolerera. Därför kommer vi att överklaga, säger Runebjer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".