Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klarar du ett längre elavbrott i samhället?

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 16.36
"Vi lever i ett sårbart samhälle där vi är otroligt beroende av elförsörjning"
(9:31 min)
Rick Grimes i TV-serien Walking Dead,. Foto: Gene Page/TT Bild
Rick Grimes i TV-serien Walking Dead,. Foto: Gene Page/TT Bild

Rick Grimes i Walking Dead har inga problem att leva utan el. Men det är inte bara zombieapokalypser som kan orsaka ett längre elavbrott i samhället. Skulle du klara dig om all ström försvann?  Det är en fråga alla och envar borde ställa sig enligt MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Nästan halva, 45 %, befolkningen har inte gjort några förberedelser för att klara att långvarigt elavbrott. Det visar en undersökning som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort. På frågan varför svarade hälften av dem att de aldrig ens tänkt tanken att det skulle kunna inträffa.

Men samhällets elförsörjning kan slås ut av en rad orsaker. Översvämningar, stormar, solstorm, eller ett fientligt angrepp. Och konsekvenserna kan enligt Christina Andersson, krisinformatör vid MSB, bli förödande på sikt:
- Ljuset, värmen och vattenförsörjningen försvinner. Det går inte spola i toaletten, det fasta och det mobila telefonnätet slutar funka, det går inte att ta ut pengar ur automaten, bensinpumpar funkar inte och koder till hyreshus slutar fungera så hyresgäster kommer inte in.

Det låter som ett skräckscenario?
- Ja, men det är en realitet om vi skulle drabbas av ett långvarigt elavbrott.

MSB:s undersökning visar vidare att 66 procent av de tillfrågade ändå tror att de skulle klara sig utan samhällets stöd i minst tre dygn vid ett långvarigt elavbrott. 39 procent uppskattar att de skulle klara sig på egen hand en vecka eller längre. Bland dem var de flesta män:
- Män har en tendens att tro mer på sin egen förmåga än kvinnor, men kvinnor är mer riskmedvetna, så det finns könsskillnader, säger Christina Andersson.

krisinformation.se finns en checklista man kan använda sig av om man vill packa sin egen krislåda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".