Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer klimatsmart mat i Karlstads skolor

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 10.20
"Matsvinnet har en stor miljöpåverkan och kostar mycket pengar"
(0:57 min)
Klara Perhamre. Foto: Bengt Höglind/ SR Värmland
Klara Perhamre. Foto: Bengt Höglind/ SR Värmland

Mer "svekologisk" mat och mindre matsvinn. Det är receptet på maten i Karlstads kommuns skolor och förskolor i det nya projektet Klimatsmart mat.

Maten ska vara ekologisk och helst också svensk, gärna säsongsanpassad och dessutom ska köttkonsumtionen ses över.

– Vi äter 50 procent mer kött idag än på nittiotalet. När det gäller nötkött som är den största boven så är det framför allt utsläpp av metangaser och vilket foder korna äter, säger Klara Perhamre, ansvarig för projektet.

Projektet startades i augusti och kommer hålla på till 2017 i ett första skede. Man riktar sig främst till personalen i skolköken; vilken mat som lagas och hur den lagas, men också till eleverna.

Matsvinnet i skolor och förskolor hamnar också under lupp. Nyligen har man under tre veckors tid gjort en blindmätning av matsvinnet på enheter, för att se hur mycket mat som slängs.

– Efter mätningarna kommer vi göra aktiviteter och information till både pedagoger och elever om vikten att inte slänga så mycket mat. Det har en väldigt stor miljöpåverkan och det kostar väldigt mycket pengar, säger Klara Perhamre.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".