Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vargjakten

Naturvårdsverket ger klartecken för vargjakt

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 09.47
Gunilla Ewing Skotnicka: "Besluten följer alla regler"
(1:14 min)
Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
Foto: Gary Kramer/ AP/ TT

Naturvårdsverket har kommit fram till att det inte finns några hinder för licensjakt på varg i Värmland i vinter. Länsstyrelsens beslut om jakt var väl grundat och följer alla gällande regler, menar Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har behandlat alla de överklagade besluten om licensjakt på varg i Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län.

Naturvårdsverket har nu gjort bedömningen att samtliga beslut uppfyller kraven i jaktförordningen. Den 2 januari 2016 kan därför licensjakten på varg starta. Det innebär att totalt 46 vargar skjutas i Sverige, högst 20 i Värmland. Dessutom får högst sex vargar skjutas  i Lokareviret, som delas mellan Värmlands län och Örebro län

I den nu regionaliserade rovdjursförvaltningen kan beslut om licensjakt på varg fattas av länsstyrelserna i mellersta Sverige då antalet vargar överstiger förvaltningsområdets miniminivå. Besluten som fattades av länsstyrelserna i varglänen överklagades till Naturvårdsverket som nu alltså sagt sin mening.

Vi har noga gått igenom de överklagade besluten och sett att besluten följer de regler som finns och uppfyller samtliga kriterier för licensjakt och bedömt att de står sig"

Kriterierna som ska vara uppfyllda för att beslut om licensjakt ska kunna fattas är följande:

  • Jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar.
  • Jakten ska inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för vargstammen.
  • Jakten ska vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning.
  • Jakten ska ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.

Antalet vargar som får skjutas kan anses vara begränsad mängd"

I Sverige finns det idag, enligt den senaste gjorda inventeringen, 415 vargar.

Naturvårdsverket beslut kan inte överklagas. Högsta förvaltningsdomstolen har dock prövat om det borde finnas en möjlighet att överklaga. Domstolens beslut väntas komma klockan 11 just denna fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".