Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vargjakten

Kommande vargjakt överklagas

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 11.05
"En fråga om demokrati"
(1:37 min)
En domarklubba
Foto: TT.

Det strider mot EU-rätten att förbjuda att beslut om vargjakt överklagas till domstol. Det har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat. Och nu kommer även den kommande jakten att överklagas.

Bara en kort stund efter att domen blivit offentlig meddelade flera miljöorganisationer att de kommer att överklaga Naturvårdsverkets tidigare beslut om vargjakten, som skulle ha börjat den 2 januari 2016.

– Vi överklagade jakten till Naturvårdsverket tillsammans med Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden och vi tre kommer att överklaga i domstol. Det är inte bara bra för vargarna och vår fauna, utan det är bra för demokratin. Jag är förvånad över att demokratiskt valda riskdagsmän går ut och skyddar beslutet att man inte ska få överklaga ett myndighetsbeslut - det är för mig helt obegripligt, säger Jan Bergstam, ordförande i rovdjursföreningen i Värmland.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet, kallar domen för en parodi och menar att vargjakten nu kanske inte blir av framöver, på grund av överklaganden och inhibition.

– Det är den uppenbara risken, att det i praktiken inte går att driva en vargförvaltning och att demokratiskt fattade beslut inte år att genomföra. Det är en ordning vi inte kan ha för priset för en ökande vargstam får landsbygdsbefolkning, jägare, djurägare och renskötare betala, säger Gunnar Glöersen.

Det Högsta förvaltningsdomstolen tagit ställning till är om ett beslut om licensjakt efter varg som fattats av Naturvårdsverket kan överklagas till domstol, trots att det enligt jaktförordningen (58 §) inte får överklagas.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sitt beslut att EU:s så kallade livsmiljödirektiv ställer klara, detaljerade och ovillkorliga krav på medlemsstaternas lagstiftning när det gäller att skydda hotade arter som till exempel vargen. Jakt kan tillåtas endast under vissa angivna förutsättningar.

I EU-domstolens rättspraxis ställs krav på möjligheter till domstolsprövning när det gäller att skydda enskildas rättigheter och när det krävs för att ge EU-rätten en ändamålsenlig verkan.

Högsta förvaltningsdomstolen anser att EU-domstolens praxis också innebär följande:

Miljöorganisationer kan som företrädare för allmänna intressen göra gällande rättigheter som baseras på livsmiljödirektivet. Det krävs ett effektivt domstolsskydd av sådana rättigheter. Om direktivet ska kunna ges en ändamålsenlig verkan fordras att nationella domstolar kan pröva om nationella regler håller sig inom de gränser som direktivet anger"

Högsta förvaltningsdomstolen finner således att frågan om kraven i livsmiljödirektivet har uppfyllts således måste kunna prövas i domstol.

Förbudet i jaktförordningen mot att överklaga beslut om jakt efter skyddade arter står därmed i strid med EU-rätten.

Gunilla Ewing Skottnicka,  chef för sektionen art- och områdesskydd på naturvårdsverket, tror att domen kommer att gälla nu direkt.

– Så bedömer vi det. Vårt beslut är nu överklagbart till en domstol.

Är du besviken?

– Som myndighet så får vi förhålla oss till de beslut och domar som kommer och det kommer vi att göra. Vad som kan bli intressant är att regeringen aviserat att de ska se över reglerna kring överklagande och det blir väldigt viktigt hur man väljer att bygga upp ett nytt överklaganssystem.

Högsta förvaltningsdomstolens besked idag innebär att Naturvårdsverkets beslut idag om att godkänna licensjakten SKA kunna överklagas.

Så frågan är om det verkligen blir någon vargjaktsstart den 2 januari?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".