Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler ger färre elever för Kulturskolan i Filipstad

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 06.00
Jan Westberg, rektor på Kulturskolan i Filipstad: "Innebär att alla barn inte får samma möjligheter"
(1:22 min)
Jan Westberg, rektor för Kulturskolan i Filipstad. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
Jan Westberg, rektor för Kulturskolan i Filipstad. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio

Sedan i höstas får elever inte längre undervisning på Kulturskolan i Filipstad under ordinarie skoltid, enligt kommunens nya riktlinjer. Det har medfört att 40 procent av eleverna har slutat.

De nya reglerna påverkar yngre elever i grundskolan, som tidigare kunnat gå ifrån lektioner 20 minuter i veckan för att få musikundervisning.

– Vi hade ungefär 150 barn som spelade ett instrument förut, nu är vi under 100, säger Jan Westberg, rektor på Kulturskolan i Filipstad.

När all musikundervisning förläggs efter skolan får barn som reser med skolskjuts svårare att ta sig till och från Kulturskolan. Det krävs att föräldrarna kan hämta och skjutsa.

– Jag tycker det är väldigt synd, det här innebär att alla barn i kommunen får inte samma möjligheter att gå i vår verksamhet. Det är föräldrarnas möjligheter som styr, säger Jan Westberg.

För elever i grundskolan gäller skolplikt och det ska vara undervisning ett visst antal timmar i varje ämne. Många rektorer i Filipstads kommun kände sig osäkra för hur de skulle tolka skollagen när de gäller att ge ledigt för undervisning på Kulturskolan, och det är det som ligger bakom de nya riktlinjerna i Filipstads kommun enligt Jan-Erik Andrén, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

– En rektor eller skolorganisation kan inte och ska inte ge ledighet från undervisning. Det påverkar elevens möjligheter att lära och få betyg i slutänden, säger Jan-Erik Andrén.

Hur ser du på att en del elever kanske inte längre har möjlighet att gå på Kulturskolan på grund av de nya riktlinjerna?

– Det är olyckligt att de måste sluta, däremot vill jag inte öppna upp så att elever går ifrån lektionstid.

Skollagen beskriver inte exakt vad som gäller för kulturskoleverksamhet under skoltid, vilket leder till olika tolkningar. Att generellt tillåta alla kulturskoleelever att gå ifrån på lektionstid är inte förenligt med skollagen, enligt Skolverket. Men om en rektor gör en individuell och samlad bedömning finns möjlighet att ge elever ledigt från lektioner.

I Värmland tillåter många kommuner de yngre eleverna att gå på kulturskola på skoltid, medan det inte tillåts alls i till exempel Filipstad och Eda, samt i Kristinehamn med få undantag.

Att kommunerna har olika regler tycker Jan Westberg, rektor för kulturskolan i Filipstad är problematiskt.

– Det är synd, det ska ju inte ha någon betydelse var man bor i Sverige.

Man får ju inte gå ifrån lektioner för att träna ishockey eller ta ridlektioner. Varför ska musik- och kulturaktiviteter ha en egen behandling?

– Vi vet att kultur överhuvudtaget inverkar på barnens förmåga att lära sig andra saker. Man har mycket lättare att lära sig matte och man sysslar med någon kultur. Sedan tycker vi att musik- och kulturskolor har funnits i hur många år som helst och det har aldrig varit något bekymmer. Man går i från 20 minuter i veckan, det tycker vi är så lite tid att det inte ska ha någon betydelse, säger Jan Westberg.

Regeringen har tillsatt en utredning om en nationell strategi för musik- och kulturskolan som ska bli klar hösten 2016. Jan Westberg hoppas att den ska leda till att alla barn i Sverige ska få samma möjligheter att gå i kulturskola. 

– Det tycker jag är väldigt viktigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".