Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazistaktion mot kommunhus i Karlstad

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 15.47
Lars Stiernelöf, Brottsförebyggande Centrum: "Viktigt att ta detta på allvar"
(1:01 min)
Den nazistiska organisationen Nordsika motståndsrörelsen spärrade av Samhällsbyggnadshuset i Karlstad i söndags kväll. Foto: Privat.
1 av 3
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen spärrade av Samhällsbyggnadshuset i Karlstad i söndags kväll. Foto: Privat.
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har tryckt upp egna klistermärken mot Karlstads kommuns öppenhetskampanj. Foto: Privat.
2 av 3
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har tryckt upp egna klistermärken mot Karlstads kommuns öppenhetskampanj. Foto: Privat.
Samhällsbyggnadshuset i Karlstad spärrades av med band från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (Nordfront.se). Foto: Privat.
3 av 3
Samhällsbyggnadshuset i Karlstad spärrades av med band från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (Nordfront.se). Foto: Privat.

Delar av Samhällsbyggnadshuset i Karlstad spärrades av igår kväll. Det var nazistiska organisationen Nordiska motståndrörelsen som låg bakom aktionen.

Det var igår kväll (söndag) som det upptäcktes att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen - Sverige, genomfört en "aktion" mot Samhällsbyggnadshuset i Inre hamn i Karlstad.

Delar av byggnaden hade helt enkelt "spärrats" av med band där Nordiska motståndsrörelsens logotype fanns med.

Utöver det fanns det också klistermärken med texten "Öppenhet - nej tack" som en direkt kritik mot den kampanj som Karlstads kommun sjösatte får någon vecka sedan. Kommunens budskap var "Öppenhet - Ja tack!".

På motståndsrörelsens hemsida uppmärksammades också gårdagens aktion:

Natten den 19-20/12 genomförde sympatisörer en spärrbandsaktion i centrala Karlstad. Bakgrunden till aktionen är Karlstads kommuns nya kampanj, där man propagerar för öppenhet mot de nyanlända som ”berikar” kommunen"

Nordiska motståndsrörelsen är den mest militanta nazistiska rörelsen i Sverige. Det menar Lars Stiernelöf på Brottsförebyggande Centrum. Gruppen är hierarkiskt styrd, men inte så stor. Exakt medlemsantal är svårt att veta eftersom det är en sluten grupp.

– Det är inte jättemånga medlemmar, men det är en aggressiv gren inom nazismen.

Vad är deras mål?

– Målet är ju att skapa ett enat Norden fritt från något annat än den nordiska rasen, man är ju rasbiologer och tror på den nordiska germanska rasen. De lever i en förfluten tid, kan man säga.

Lars Stiernelöf menar att man inte behöver vara rädd men att organisationens kampanjer måste tas på allvar.

– Säkerhetspolisen klassar det här som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot svenska säkerheten. Det finns ett våldskapital. Det finns många unga som kan riskera att dras in i det här som kan fara illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".