Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fusk med hemtjänstbesök kan inte uteslutas

Uppdaterat tisdag 29 december 2015 kl 16.29
Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 14.00
Kommunhuset i Filipstad
Foto: Sveriges Radio.

En utredare föreslår att Filipstads kommun inför ett nytt säkrare signeringssystem för hemtjänstpersonalens besök. Misstankar om fusk med besöken uppstod efter ett inbrott.

Det var i september som ett inbrott hos en äldre kvinna inte upptäcktes av hennes hemtjänstpersonal förrän åtta på morgonen - detta trots att kvinnan hade två tillsynsbesök om natten av nattpatrullen.

Enligt uppgifter från andra anställda så brukade nattpatrullen skriva upp två besök fast den bara gjorde ett.

Eftersom det fanns misstanke om allvarligt missförhållande, att kvinnan inte fått den vård och tillsyn hon har rätt till, så anmälde kommunen sig själva enligt Lex Sarah.

- Vi ser inga brister i organisationen. Det finns riktlinjer om vad nattpatrullen ska göra nattetid, att besöken ska signeras och signeringarna är gjorda, säger Åsa Andersson, chef för Filipstads kommuns individ och familjeomsorg, som nu är klar med Lex Sarahutredningen.

Hon säger att personalen som misstänktes för att fuska med besöken själva säger att de gjort två besök och signerat detta skriftligt.

- Om det skulle vara så att hemtjänstpersonal gjort ett besök men skrivit upp två så går det inte att bevisa med det nuvarande system som används.

Men om de var i bostaden hur kunde de missa att det varit inbrott där?

- De säger att det var mörkt, att de inte tände för att inte störa kvinnan, och att besöket var så kort att de inte kunde se om det varit inbrott.

Uppgifterna från annan personal om att det brukar fuskas med signeringen och att besök hoppas över har inte kunnat kontrolleras menar utredaren.   

- Jag har inte intervjuat dem som säger att det fuskas. Mitt uppdrag var att intervjua dem som jobbade den natten. 

Men är det inte väldigt konstigt att inte höra den andra parten?

- Det ingick inte i mitt uppdrag. Mitt uppdrag var att se om vi brister i organisation. Det kan bli ord mot ord och det kommer vi ingenstans med.   

Utredningen visar alltså att kommunen inte gjort något fel och denna lämnas inom kort över till ledningsgruppen för socialförvaltningen. Utredaren bifogar även ett förbättringsförslag.

- Jag föreslår att kommunen ser över möjligheterna att införa en annan metod för signering som inte är på papper - så att man kan säkerställa att inte flera signeringar kan göras. På så vis kan man undvika att liknande tveksamheter händer igen. Det finns till exempel digitala system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".