Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårt tryck på Karlstads flyktingboenden

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 06.07
Söderman: "Det har funnits ifrågasättanden"
(5:14 min)
man står framför stadshus
Kommunen ska sälja Stadshuset till en privat aktör och det tillfälliga bygglovet för flyktingboendet går ut sista mars. "Men Karlstads kommun är nog villig att hitta en lösning framöver om Migrationsverket har det behovet" säger Björn Söderman.

På bara ett par månader har 400 flyktingar passerat genom de extrainsatta boendena som Karlstads kommun ordnat på Stadshuset och Edsvallaskolan.

-  Vi har i princip varit fullbelagda hela tiden, säger Björn Söderman på Karlstads kommuns arbetsmarknads- och socialförvaltning.

I oktober kom de första flyktingarna till gamla Stadshuset och i november kom de första till Edsvallaskolan. Det är alltså en kontorsbyggnad och en nedlagd gammal skola som hastigt har blivit bostäder.

- Kommunen gör det här för att hjälpa till och för att avlasta migrationsverket. Det är ett frivilligt åtagande.

I de båda byggnaderna har kommunen skapat 180 kommunala evakueringsplatser och hittills har 400 personer slussats igenom. De flesta är familjer, hälften är barn, och majoriteten kommer från Syrien och Afghanistan. 

- Det praktiska har fungerat mycket bra. Vi är precis på gränsen vad gäller toaletter och duschar. Det är ett väldigt enkelt men väl fungerande boende. Det har varit lugnt och de boende är glada och nöjda.

Enligt Söderman har den största utmaningen varit att få ihop kompetent personal med så kort varsel. Några större ombyggnationer har inte varit nödvändiga. På nedlagda Edsvallaskolan har det rört sig om några skärmväggar.

Fokus har lagts på brandskydd. Efter de attacker som gjorts mot andra flyktingboenden i landet har det  funnits en ökad beredskap. Bland annat görs tillsyn av väktare.

- Det tas på allvar men det har inte varit några direkta hot.

Allmänheten har reagerat på olika sätt.

- Många vill hjälpa till. Tyvärr kan vi inte ta emot hjälp från folk som kommer och knackar på utan det måste gå via frivilligorganisationer så vi vet vad det är för folk vi släpper in till de boende.

Det har gjorts flera framgångsrika insamlingar med kläder och möbler.

- Det har också funnits ifrågasättanden men inget som man känner går över gränsen. Folk vill ha information om vad det är som händer och hur det påverkar mig och sen är det ju så att det här är ju inte några som tar resurser från Karlstads kommun.

Tas det här ur den kommunala kassan?

- Nej, det här tas inte ur den kommunala kassan utan vi skickar fakturor till Migrationsverket.

Planen är att evakueringsboendena ska stängas sista mars då det tillfälliga bygglovet går ut. I dagsläget tror man att flyktingtrycket kommer att minska framåt våren och att mottagandet ska fördelas på fler.

- Jag tror det finns platser på gång i andra kommuner. Karlstads kommun är nog villig att hitta en lösning om Migrationsverket har det behovet - till exempel Edsvallaskolan kanske kan drivas vidare ett tag till med några investeringar.

De nuvarande 180 tillfälliga evakueringsplatserna är en sak. Utöver detta ska de ensamkommande flyktingungdomarna tas emot. För detta har kommunen ungefär 80 fasta platserna - som är fulla. Därför har man vikt en av våningarna i Stadshuset för ett 30-tal ensamkommande ungdomar och kommunen planerar nu för lika många platser till på en annan nedlagd skola i Karlstad som ska öppnas i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".