Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargjakten stoppas tillfälligt

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 08.54
Anders Österlin: "Stoppar det utan att ta ställning i sak"
(1:28 min)
Anders Österlin. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Anders Österlin, före detta lagman på förvaltningsrätten i Karlstad, fattade beslutet om inhibition. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT
2 av 2
Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT

Vargjakten, som skulle ha startat på lördag den här veckan, stoppas tillfälligt. Det meddelade förvaltningsrätten i Karlstad under förmiddagen.

Beslutet gäller Värmlands och Örebro län och de 26 vargar som skulle få skjutas där.

Det är före detta lagmannen Anders Österlin på förvaltningsrätten i Karlstad som har fattat beslutet om inhibition, som det heter formellt. Det betyder att jaktstarten skjuts upp i väntan på att rätten utreder den överklagan mot jakten som har kommit in.

– I detta fallet har jag funnit att jag har anledning att stoppa det här ett tag i alla fall, utan att överhuvudtaget ta ställning i sak. Vi stoppar upp detta så att vi i lugn och ro kan avgöra det slutligt, säger Anders Österlin.

I förra veckan lämnades en gemensam överklagan från Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen in till Naturvårdsverket för vidarebefordran till förvaltningsrätterna i Karlstad, Falun och Uppsala.

De yrkade även på inhibition, vilket alltså betyder att jakten skjuts upp, och fick igenom det i förvaltningsrätten.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i mitten av december att det strider mot EU-rätten att förbjuda att beslut om licensjakt på varg ska få överklagas. Flera aktörer vill stoppa jakten och har överklagat vargjakten, som enligt de ursprungliga planerna ska pågå mellan den 2 januari och 15 februari.

Enligt Anders Österlin kommer förvaltningsrätten att utreda överklagandet skyndsamt, och beslut väntas komma i mitten eller slutet av januari.

Han beklagar att beslutet om inhibition kommer så nära inpå den tänkta jaktstarten, men lägger skulden för det på Naturvårdsverket.

– Det är ganska egendomligt att Naturvårdsverkets beslut kom så sent som 18 december, och Högsta förvaltningsdomstolens beslut kom ju samma dag. De har haft i vart fall sen januari på sig att avgöra detta. Jag tycker att det är beklagligt att man kommer så sent med besluten, domstolarna kommer i en oerhörd tidsknipa, säger Anders Österlin.

På Naturvårdsverket säger man till P4 Värmland att man inte hade kunnat agera snabbare än man gjorde, eftersom man behövde invänta överklagandetiden efter det beslut om licensjakt som länsstyrelserna i berörda län fattade i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".