Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiatrikön krymper snabbt

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 12.30
BUP-chefen: "Det har gått väldigt väldigt fort"
(4:43 min)
kvinna står utanför bup-entré
Sedan i maj har 600 barn fått en utredning via BUP på ett drygt halvår. "Det är mycket och det har gått fort" säger Maria Svensson är verksamhetschef på BUP. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Efter att landstinget tog in privata företag för neuropsykiatriska utredningar har de extremt långa köerna nästan halverats. Men på barnsidan blev det dubbelt så dyrt som beräknat. 

- Jag är glad och tycker det är väldigt positivt för patientgruppen Bara det faktum att kön minskat måste ju betraktas som en framgång, säger Bengt Stenström, tillförordnad divisionschef för psykiatrin.

Sedan i våras har både kön till vuxenpsykatrin, som då var på 500 personer, och kön till barnpsykiatrin, som var på 800, halverats.

Förklaringen är de sex privata vårdbolag som landstinget skrev kontrakt med i våras. Under hösten har fem av de sex företagen etablerat sig i Karlstad. De är de som gjort majoriteten av utredningarna.

- Vi tycker det fungerat väl. Vi tycker de privata utredningarna har hållit en god kvalitet.

Att landstingets köer fått växa under flera år beror delvis på personalbrist.
Under första halvåret hade vuxenpsykiatrin i princip inte behörig personal att göra några neuropsykiatriska utredningar över huvudtaget.

- Men sedan i höst har vi fått både en läkare och två psykologer - så nu har läget förbättrats betydligt, säger Marie Engdahl Friberg, chef för vuxenpsykiatrin.

Under hösten har man kunnat göra ungefär lika många utredningar som de privata. Samtidigt har nya i kön tillkommit och även om kön minskar står där nu 422 i länet varav 196 i Karlstad.

- Vi har kunnat hålla utredningarna inom budget utan att ta några extra pengar, säger Marie Engdahl Friberg.

På BUP har det gått än fortare. 600 barn och ungdomar har fått sin utredning under året - 500 sedan i maj.
Men även här kvarstår problem med rekrytering. På BUP jobbar hela 130 personer men fortfarande gapar fyra av nio psykologstolar tomma. Det är alltså de privata bolagen som stått för den stora mängden av utredningar under hösten.

Fortfarande ligger väntetiden på att utredas av landstinget på över två år - medan de som valt de privata bara har fått vänta två månader.

Eftersom så många så snabbt fått utredning har det nu bildats en propp när det gäller att få behandling.

- Vi flyttar lite fokus på kön utanför till innanför BUP.  Ett par månader är väntetiden för att få behandling nu. Men vi jobbar på detta och har nya rutiner på gång, säger Maria Svensson, verksamhetschef BUP.

Sedan i somras har både barn- och vuxenavdelningen även inventerat sina köer för att se om de köande fortfarande är aktuella och rätt prioriterade.

Tio miljoner extra sköt landstingledningen till i våras men utredningarna har gått så fort att man hittills utrett ett par hundra extra barn. Så prislappen har blivit den dubbla.   

- Vi har övertrasserat budgeten rätt så kraftigt. Bara på barn- och ungdomssidan ligger vi på 20 miljoner nu på externa utredningar. Vi har utrett fler än vi tänkt oss från början men det är utifrån att vi har stöd i den prioriteringen utav den högsta landstingsledningen och politikerna, säger Bengt Stenström.

Hur blir det nästa år?

- Den ekonomiska aspekten känner vi en viss osäkerhet för. Landstingets ekonomi är ju ansträngd. De pengarna vi har räcker en bra bit in på det nya året och under tiden får vi ta ställning till hur vi ska göra när pengarna tar slut.

Det pågår just nu en utvärdering inom psykiatridivisionen av köerna och kostnaderna. Besked om framtiden ska komma under januari månad.

Den snabba utredningstakten kommer alltså att fortsätta i några månader till.
Avtalen med de privata bolagen gäller till våren 2017 men för hur många utredningar eller för vilka summor har inte avtalats.

En utredning hos de privata bolagen tar ungefär en månad och kostar mellan 25-50 000 kronor.
Enligt BUP-chefen är den vanligaste diagnosen, som 65 procent av barnen får, ADHD och därefter kommer olika former av autism och 15 procent får ingen diagnos alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".