Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkert om de nya begravningsavgifterna

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 06.25
Nordmarkens pastorat: "Vi behöver få samma ersättning som tidigare"
(4:41 min)
Nordmarkens Pastorat i Årjäng. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
1 av 2
Nordmarkens Pastorat i Årjäng. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
Lennart Olsson, kamrer i Nordmarkens pastorat. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
2 av 2
Lennart Olsson, kamrer i Nordmarkens pastorat. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio

Landets högsta begravningsavgifter finns i Värmland. Men från och med nästa år kommer det införas en enhetlig begravningsavgift i hela landet och det kan betyda att de små församlingarna riskerar att förlora intäkter.  

Förändringen skulle få stora konsekvenser för Nordmarkens pastorat i Årjängs kommun.

– Det är klart, får vi in hälften av de intäkter som vi har haft, kan vi inte behålla den här verksamheten, säger Lennart Olsson, kamrer i Nordmarkens Pastorat som har den näst högsta begravningsavgiften i landet.

– Vi skulle behöva dra in på skötsel och på personal. Som jag ser det klarar vi uppdraget om vi bara får in hälften av intäkterna. Frågan är om vi ska behålla uppdraget med begravningsverksamhet då, säger Lennart Olsson.

I Nordmarkens pastorat i Årjängs kommun ingår 8 församlingar och 9 kyrkogårdar. Begravningsavgiften går till gravsättningar och underhåll av kyrkogårdarna. Inför varje nytt år så skickar landets församlingar och pastorat in sin budget till Kammarkollegiet, med specificering av de kostnader som måste täckas av begravningsavgiften. De nya I Nordmarkens pastorat har man inför 2016 ansökt om ta ut den näst högsta avgiften i landet. Avgiften baseras bland annat på hur många som är folkbokförda i pastoratet. På varje hundralapp som de boende i Nordmarken tjänar, så går 70 öre till begravningsavgiften. Ju mer glesbefolkat det är, desto högre avgift behöver kyrkorna ta ut.

Riksdagen vill jämna ut begravningsavgiften mellan stad och landsbygd, så att taxan blir lika i hela landet. Vad den enhetliga avgiften blir är inte klart, men en sänkning från dagens 70 öre i Nordmarkens pastorat skulle få kännbara effekter. Pastoratet hoppas att ett utjämningsystem, som planeras, ska täcka kostnaderna.

Under 2016 kommer landets församlingar och pastorat att ansöka om att få ersättning för 2017. Det är då upp till Kammarkollegiet att bevilja ersättningarna utifrån ett utjämningssystem.

– Det hänger lite i luften. Vi vet inte hur det kommer att se ut. De skriver att vi kommer att få ersättning för de kostnader som vi har enligt den budget som vi lägger. Om det inte går igenom, då blir det svårt. Men vad vi erfar, så blir det ungefär det samma som vi fått förut, säger Lennart Olsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".