Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jättebygge drog över budget

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 07.12
Bror Persson: "Rören håller på att ramla isär"
(1:29 min)
Bror Persson, projektledare på Karlstads kommun. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
1 av 3
Bror Persson, projektledare vid sista etappen av bygget på Våxnäs. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
Ett av de vattenrör som ska läggas ner i backen. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
2 av 3
Ett av de vattenrör som ska läggas ner i backen. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
Arbetet med nya vattenledningen på Våxnäs i Karlstad. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
3 av 3
Arbetet med nya vattenledningen på Våxnäs i Karlstad. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio

Just nu slutförs i Karlstad, ett av de största kommunala projektet på nästan 50 år. Det är vattenledningsnätet som byggs om genom att man till största delen lägger in nya plaströr inuti i den gamla utslitna ledningen från 60-talet.

Totalt handlar det om 14 kilometer plaströr, från Sörmons vattenverk till Våxnäs. Kostnad blir ungefär 130 miljoner.

– Vi får hela tiden verifikation på att det vi gör är väldigt viktigt. Här på sista etappen har vi kommit på områden där rören håller på att ramla isär, säger Bror Persson projektledare på Karlstads kommun. 

I 50 år höll ledningen från 60-talet. Den som nu läggs ner hoppas man ska hålla i 150 år. Men det blir dyrare än vad man hade tänkt. Orsaken är att kommunen valde att dra ledningarna runt Eriksberg istället för att gräva på den platsen. Det finns planer på att eventuellt uppföra ett handelsområde och bostäder vid Eriksberg och då skulle man vara tvungen att återigen bygga om vattenledningar där. Omdragningen kostar projektet 25-30 miljoner mer än det var tänkt från början.

– Det stämmer att det blir mer kostsamt. Istället för att dra ny ledning, genom befintlig ledning, så fick man lägga om bägge ledningarna runt området, säger Bror Persson.

Men det är inte klubbat att det blir ett handelsområde på Eriksberg...

– Nej, i dagsläget kanske det inte blir, men kanske om 10 år. Då hade vi haft stora bekymmer med att lägga om allt då. Det är mycket med den kommunala planeringen, 10-15 år framåt, kanske ännu längre. Och Karlstad ska ju växa till 100.000 och det är ju det vi jobbar mot hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".