Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Endast Munkfors saknar gratis arbetskläder

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 11.30
Äldrevårdschef: "Det är något vi måste lösa"
(1:02 min)
Vårdpersonal hjälper en äldre människa som ligger till sängs.
Den nya regeln klargör inte vem som ska betala arbetskläderna men det vanligaste är att arbetsgivaren gör det. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter årsskiftet måste hemtjänstanställda ha arbetskläder. I Värmland är det endast Munkfors kommun som ännu inte infört gratis arbetskläder.

- Vi har tagit upp frågan på i stort sett vartenda ledningsgruppsmöte under hela hösten. Vi kommer att införa gratis arbetskläder men det är osäkert när. Vi tittar nu på budgetomfördelning och förhoppningen är att lösa det under 2016, säger Linda Tolliner, chef för äldreomsorgen i Munkfors. 

Eftersom hon är nyanställd kan hon inte svara på varför inte frågan behandlats tidigare.

Socialstyrelsens nya regler gäller från och med 1 januari 2016 inom hemtjänst, särskilda boenden och LSS-boenden. Syftet är att minska smittspridning bland personal som går mellan olika vårdtagare.

Att gratis arbetskläder ska vara en förmån även för de som jobbar inom den kommunala vården är en fråga som fackförbundet Kommunal stridit för länge - ända upp i domstolar. Inte minst Kommunal i Sunne har varit mycket aktiva i att driva frågan rättsligt. 

De nya reglerna är alltså en facklig framgång. Dock säger reglerna endast att man nu måste ha arbetskläder men det klargörs inte vem som ska betala dem - som arbetsgivare, vårdtagare eller anställda.

Det vanliga är dock att kommunen betalar. Enligt en granskning som P4 Värmland gjorde i samband med temaveckan om äldrevården i september 2015 var det bara en enda kommun i Värmland som ännu inte infört gratis arbetskläder för sina vårdanställda.  

De svar P4 Värmland fått är att frågan inte funnits på dagordningen och att det inte funnits någon part som drivit frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".