Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unikt mål - våldtäkt på barn via nätet prövas

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 14.59
Åklagare: Brottsplatsen är flickrummet
(2:31 min)
Barn surfar på sina telefoner.  Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Barn surfar på sina telefoner. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

I dag inleddes en stor rättegång vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Rättegången rör våldtäkt och sexuellt utnyttjande mot ett hundratal flickor.

Det här målet är unikt eftersom det är första gången som en domstol ska bedöma ett fall av våldtäkt mot barn som skett via nätet.

Dessutom är de hundra målsägandena mycket unga, de yngsta offren är bara fem år.

Kammaråklagare Tomas Mattsson har lett förundersökningen vid Norrorts åklagarkammare.

– Det här fallet handlar om ett hundratal unga målsäganden mellan fem och 14 år som har blivit utsatta av en man via internet via en applikation som heter KIK. Där har han utsatt dem för sexuella ofredanden och han har förmått dem att posera sexuellt och skicka de här bilderna till honom.

– Han har också förmått dem att göra sexuella handlingar på sig själva, säger Tomas Mattsson.

Gärningsmannen är tidigare ostraffad och är strax över 20 år. I kontakten med barnen på nätet har han anpassat sin ålder efter hur gamla de är. Mannen har delvis erkänt de flesta gärningarna, men håller inte med om rubriceringen våldtäkt mot barn.

Kammaråklagare Tomas Mattsson berättar varför han valt att åtala mannen för våldtäkt mot barn, trots att mannen inte träffat barnen i verkligheten.

– Det handlar om att det kom en dom i Svea hovrätt under hösten där man konstaterar att en målsägare som utför sexuella handlingar som är våldtäktshandlingar, att hon utför det på sig själv, då kan gärningsmannen dömas för våldtäkt, säger han.

–Tidigare kan gärningsmannen själv ha varit tvungen att utföra de sexuella handlingarna på offret för att det ska betecknas som våldtäkt. Här likställs ifall barnet själv förmås begå sexuella övergrepp mot sig själv, säger Tomas Mattsson.

Rättegången är mycket omfattande och kommer att pågå fram till slutet av maj med 55 förhandlingsdagar. Den största delen av rättegången sker bakom stängda dörrar.

Eftersom de flesta av de utsatta barnen är under 15 år behöver de inte vittna i domstol utan man spelar upp polisens videoförhör med dem i rätten. Barnen har på olika sätt påverkats av vad de har utsatts för, säger åklagare Tomas Mattsson.

– Många av dem har varit sköra innan och haft problem och använt detta som självskadebeteende.

Kammaråklagare Tomas Mattsson hoppas att målet ska leda till att både domstolen och samhället tar allvarligt på de övergrepp som sker ute på nätet.

– Brottsplatsen är fortfarande flickrummet. Hjälpmedlet är nätet. Det är viktigt att vi beivrar det som sker på nätet så att det inte blir frizon för sexualförbrytare. Är man ute på nätet och begår sådana brott ska man veta klar risk att man åker dit och får stå sitt kast för det man gjort, säger Tomas Mattsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".