Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk snöskotertrafik dröjer

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 14.31
"Det är väldigt restriktivt"
(2:16 min)
Snöskoteråkaren Joel Bäckström. Foto Nils Eklund/Sveriges radio
Snöskoteråkaren Joel Bäckström. Foto Nils Eklund/Sveriges radio

Möjligheten att köra snöskoter i Norge efter att skoterförbudet i grannlandet hävdes förra året - dröjer. Än är frågan om vilka svenska behörighetskrav som ska gälla i Norge inte löst.

Samtidigt kommer bara ett fåtal norska kommuner kunna erbjuda skoterleder i vinter.

– Det jag vet om är att det är en tre- fyra kommuner som kan komma att öppna leder i vinter. Det är väldigt restriktivt, säger Erik Kirkvold, ordförande i norska Snöskoterklubbenes Fellesråd.

Den svensk-norska snöskotertrafiken med över 220 000 svenskregistrerade och 80 000 norskregistrerade skotrar har nästan uteslutande bedrivits i Sverige.

Med några få undantag har det varit totalförbjudet att köra snöskoter i Norge men efter år av diskussioner, inte minst med rösstarka miljö- och friluftsorganisationer så revs det norska förbudet upp förra året.

Inför i vinter har alla norska kommuner haft möjlighet att anlägga skoterleder men det är få som kommer göra det. Det uppluckrade förbudet har fortfarande för många begräsningar som kan hindra kommunernas förslag på hur lederna ska dras, enligt Erik Kirkvold vid den norska snöskoterorganisationen.

– Det är mångas hänsyn som ska tas tillvara och det ska tas särskild hänsyn till övrigt friluftsliv.

Och även om några få norska kommuner nu öppnar skoterleder så är svenska förare än så länge inte välkomna trots den behörighet som norrmännen haft i Sverige sen länge. Norska myndigheter vill helt enkelt inte att de svenska förarbevisen ska gälla på norsk sida.

Enligt det svenska näringsdepartementet som vill få till en öppen gränstrafik mellan länderna båda vägarna, så pågår nu diskussioner med Norska regeringen för att försöka få till ett avtal som ger svenska skoteråkare rätt att köra i grannlandet.

Och både svenska snöskoterägares riksorganisation och Joel Bäckström vid skoterbutiken i Luleå, nyss hemkommen från en resa längs gränsen i Arjeplogs fjällen hoppas på en lösning inom kort.

– Mest rättvist är väl om vi kan få komma över och köra skoter i Norge. För där har man hört att det finns fina ställen att köra skoter på, säger Joel Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".