Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HBTQ-personer överrepresenterade bland de som har sex mot ersättning

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 07.00
RFSL ungdom: Inte bara ett storstadsfenomen
(3:56 min)
Under tisdagen hade RFSL ungdom en föreläsning i Karlstad om sex mot ersättning bland unga HBTQ-personer. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
1 av 3
Under tisdagen hade RFSL ungdom en föreläsning i Karlstad om sex mot ersättning bland unga HBTQ-personer. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
Edward Summanen, RFSL ungdom. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
2 av 3
Edward Summanen, RFSL ungdom. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
Rapporten Sex för X. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
3 av 3
Rapporten Sex för X. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio

Unga HBTQ-personer är överrepresenterade bland de som har sex mot ersättning, enligt RFSL ungdoms rapport Sex för X. 

I projektet Pegasus jobbar RFSL ungdom med den här frågan, bland annat genom att ge stöd till ungdomar via en chatt.

Sex mot ersättning är inte bara ett problem i storstäderna, utan existerar också i mellanstora städer och på landsbygden. 

– Sex mot ersättning finns över hela landet och det vi märker på chatten är att de som söker sig dit är framförallt unga som inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Där har man andra instanser och där vet man vart man kan vända sig. Men om man bor i en mindre ort finns det inte lika många självklara platser att gå till, säger Edward Summan, som jobbar på RFSL ungdom och är en av författarna till rapporten Sex för X. 

Som ett sätt att öka kunskapen om det här så hölls igår en kurs för värmländsk personal som i sin yrkesvardag möter unga personer. Det handlar till exempel om de som jobbar inom skola och vård.

Och att det heter just Sex mot ersättning är ett sätt för RFSL Ungdom att bredda begreppet. 

– Det finns många olika skäl att ha sex mot ersättning. Allt från att man är i behov av pengar, till att man tycker att det är spännande, till att man använder det som ångestlindring, säger Edward Summanen och poängterar att det är viktigt att ha ett nyanserat bemötande där man inte utgår från att det är på ett visst sätt för den person som har haft sex mot ersättning.

Ersättningen kan också bestå i till exempel kläder, ny mobil eller alkohol och droger.

En av åhörarna till föreläsningen var Tina Corbell, som jobbar på ungdomsmottagningen i Karlstad. Hon framhåller vikten av att våga fråga. 

– Om man inte frågar får man inget svar. Det är många ungdomar som inte tänker på att det handlar om ersättning. De har behov av olika saker, säger Tina Corbell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".