Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstad: Många föräldrar betalar för lite för barnomsorgen

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 06.00
Anders Lundberg, utredare : "Det ska bli ett rättvist och likvärdigt system"
(5:35 min)
Barn, sandlåda, dagis
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Just nu granskar Karlstad kommun hur mycket föräldrar betalat in i barnomsorgsavgift under 2014. Uppskattningsvis en miljon kronor kommer att faktureras ut till de som lämnat in fel uppgifter. De första fakturorna skickas ut i maj.

– Det tycker jag är jättebra. Vi försöker uppdatera våra inkomster årligen, säger Stefan Ejnesjö som har två barn i Karlstad.

Däremot är han skeptiskt till att alla föräldrar i Karlstad uppdaterar sin inkomst till kommunen.

– Jag hoppas på att de flesta håller sig uppdaterade men det brukar ju inte vara så, av erfarenhet så brukar det ju inte vara så, berättar Stefan Ejnesjö.

Anna-Karin Olsson, som har fyra barn berättar att dem i deras familj redan har maxtaxa men att de brukar fylla i de formulär som de får en gång om året från förskola och skolan. Däremot så tror hon att det finns de som fuskar.

– Jag hoppas att alla fyller i rätt inkomst men jag tror och vet att många fuskar. Många pratar om det i lekparken och så, säger Anna-Karin Olsson.

6 144 föräldrar i Karlstad, det vill säga alla de föräldrar som har barn i förskola, på fritids eller som har dagbarnvårdare kommer att granskas och eventuellt få en faktura eller en utbetalning. Är beloppet mindre än 600 kronor under hela 2014 så kommer varken faktura eller utbetalning att skickas.

– Vi har ju regler hur man ska betala sin barnomsorgsavgift och så har det ju varit i alla år. Nu har det visat sig att det finns ett It-stöd som hjälp till oss för att se att man betalar rätt avgift, så därför har vi köpt in det, säger Christina Widén, ekonomichef på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

Har man tvivlat på det?

– Nej det har vi inte gjort men nu när vi ser att möjligheten finns och att andra kommuner har det så har det visat sig att det är bra. Så att alla får betala enligt regler, så att det blir rättvist, säger Christina Widén, ekonomichef på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

– Vad vi har fått nu är körningarna från Skatteverket så nu håller vi på att granskar de faktiska som man har betalt, mot hur det ser ut från Skatteverket. Sen kommer vi att göra körningar ut månadsvis. De föräldrar som är födda i januari kommer bli de som vi kommer att skicka ut först till och sedan löper det på. Maj är tänkt att bli den första månaden som fakturorna eller utbetalningen kommer att ske, säger Anders Lundberg som är utredare på barn och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

Det har kommit reaktioner från föräldrar i Karlstads kommun. Bland annat frågan, har jag betalt rätt, vad har jag uppgett för inkomst och vad är en familj? På den frågan så svarar kommunen att man räknar hushåll som familj, det vill säga de som bor i samma lägenhet eller villa som sambos eller annat. De behöver inte vara biologiska föräldrar som är familjen utan det är hushållet som är utgångspunkten.

De föräldrar som det kanske mest berör, handlar om de föräldrar där inkomsten varierar mycket och där familje eller hushållssituationen förändras, där kan man ana att det lättare blir fler. Man vet inte hur mycket kommunen kommer att få in från utebliven avgift men man gissar på runt en miljon kronor.

– Vi gör ju inte det här för att få in pengar utan vi gör det för att det ska bli ett rättvist och likvärdigt system. Att man känner att man gör rätt för sig. För det är ju pengar som går till barnen för att skapa bra omsorg, säger Anders Lundberg.

Föräldern Anna-Karin Olsson menar att det handlar om mycket pengar och det finns saker man borde se efter inom förskola och skola.

– Maten, för det är väldigt bestämda regler om hur mycket man får äta med frukt och sådär i kommunens förskolor, säger Anna-Karin Olsson.

Föräldern Stefan Ejnesjö är dock skeptiskt till att pengarna kommer att gå tillbaka till barnen.

– Så länge det är garanterat att det går tillbaka till barnen så är det jättebra, alla kommunala förskolor behöver ju rustas upp. Jag ser ju bara på de som vi har, jag tror inte att de har renoverats på över 30 år. Men jag är tveksam till att pengarna går tillbaka, det finns många hål i den här kommunen att stoppa pengarna i. Tyvärr så är inte barnomsorgen den mest prioriterade, säger Stefan Ejnesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".