Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Värmland granskar

Dahlqvist: "Ska se över policyn"

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 15.00
Ordförande: "Inte brutit mot någon regel"
(3:07 min)
En buss från Värmlandstrafik. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Enligt styrelseordförande Mikael Dahlkvist är det tillräcklig ordning på Värmlandstrafiks lunchkvitton. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Att Värmlandstrafik låtit skattebetalarna stå för luncher för totalt 56 000 kr under 2015 ser styrelseordförande Mikael Dahlqvist inte som något konstigt. Han understryker att reglerna följts men medger att den tio år gamla policyn bör ses över.

P4 Värmland berättade i morse att ledningen på Värmlandstrafik lät skattebetalarna stå för luncher för 56 000 kr under 2015. I genomsnitt handlar det om 2,3 luncher per dag, totalt 670 luncher. Dessutom finns flera kvitton där orsaken till lunchen inte har angetts.

Men enligt Socialdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist, ordförande i Värmlandstrafik, är allt i sin ordning.

– Det finns alltid anledning att fundera på vad som är rimligt, men jag känner ändå att vi inte har brutit mot några regelverk, säger Mikael Dahlqvist. Men visst ska man alltid vara försiktig med skattemedel.

Mikael Dahlqvist attesterar vd lars bulls fakturor. Enligt reglerna ska syftet med lunchen framgå, men P4 Värmland har hittat femton kvitton där informationen saknades. Trots detta har Mikael Dahlqvist attesterat dem.

– Det stämmer säkert. När jag attesterar en faktura vill jag påstå att det är väldigt god ordning.

Enligt Dahlqvist kan han ofta med ledtråd av till exempel vilken ort lunchen äts på bedöma vad syftet varit.

– Men det är klart att det måste vi naturligtvis se till att det fungerar, säger Mikael Dahlqvist.

Värmlandstrafiks policy är tio år gammal och ganska vag när det gäller till exempel arbetsluncher - kommer ni att se över den?

– Ja, det är klart, det finns väl anledning att aktualisera vår interna policy och se över rutiner, säger Mikael Dahlqvist. Jag ska höra med styrelsen om hur de ser på policyn och om vi eventuellt behöver justera den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".