Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bilskolerazzian

Åklagaren: "Finns ett mått av utnyttjande"

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 06.39
Erbjöd billiga körlektioner till nyanlända
(0:34 min)
Polistillslag Hamntorget i Karlstad. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

En omfattande illegal bilskoleverksamhet med fokus på en utsatt grupp - nyanlända. Det är åklagarens bild sedan den huvudmisstänkte, en 53-årig man, har häktats.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott efter en uppmärksammad polisrazzia i Värmland med omnejd i måndags.

Eva Grandestedt, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, har ännu inte gått igenom alla dokument som beslagtogs, men har ändå en klar bild av det hon beskriver som en otillåten och svart verksamhet.

Eleverna ska ha rekryterats ur gruppen nyanlända, erbjudits billiga körlektioner av oregistrerade handledare, och när de sedan prövat för svensk körkort gått upp som privatister.

På fler håll i landet

– Det är klart att man är i ett utsatt läge när man är i ett nytt land och inte kan reglerna. Min uppfattning är definitivt att det finns ett mått av utnyttjande här och därför är det så viktigt att stävja verksamheten, säger Eva Grandestedt.

Hon bedömer att 53-åringen styrt över en rörelse som utfört över hundra elevkörningar per år, med start 2010. Dessutom menar hon att den här typen av verksamhet finns på andra håll i landet.

– Det här är ett större problem än det jag har under utredning just nu, det är min uppfattning utifrån iakttagelser jag gjort.

Elever i farozonen

Hur eleverna rekryterats vill åklagaren inte diskutera. Har informationen gått via hörsägen eller har aktörerna rent av närmat sig boenden för nyanlända?

– Jag kan inte gå in på det för då föregriper jag utredningen och avslöjar vilka åtgärder vi avser att vidta, och vilka personer vi avser att höra, säger Eva Grandestedt.

Ytterligare misstankar kopplade till trafiklagstiftningen kan tillkomma. Däremot utreds inte elevernas agerande.

– Men säg att du blir stoppad av polis under en sådan här körning, då blir det fråga om grov olovlig körning eftersom du inte kör med registrerad handledare, säger Eva Grandestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".