Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gitarrspelande herrgårdsägare ska leda Högsta domstolen

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 05.13
Stefan Lindskog: "En spännande utmaning"
(11 min)
Stefan Lindskog hemma på herrgården Rosenborgs säteri på Värmlandsnäs. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 4
Stefan Lindskog säger att han inte hinner öva så ofta, men han tar gärna ner en av sina gitarrer och spelar jazz när tillfälle ges. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio
Rosenborgs säteri på Värmlandsnäs. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 4
Rosenborgs säteri ligger långt nere på Värmlandsnäs, och huvudbyggnaden är från 1834. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio
Högsta Domstolen
3 av 4
Högsta domstolen. Foto: Leif R Jansson/TT arkiv.
Stefan Lindskog, till höger, under en bolagsstämma i Trustor hösten 1997, då han hade uppdraget att försöka reda ut Trustorhärvan. Till vänster dåvarande tf vd:n Björn Björnsson. Foto: Yvonne Åsell/TT arkiv.
4 av 4
Stefan Lindskog, till höger, under en bolagsstämma i Trustor hösten 1997, då han hade uppdraget att försöka reda ut Trustorhärvan. Till vänster dåvarande tf vd:n Björn Björnsson. Foto: Foto: Yvonne Åsell/TT arkiv.

Den 1 maj blir Värmlandsnäsbon Stefan Lindskog ny ordförande för Högsta domstolen. Därmed blir han chef för landets högsta juridiska instans, där man med sina domar skapar prejudikat - alltså slår fast vilken rättspraxis som ska gälla.

– Det är klart att få vara ordförande för Högsta domstolen med den viktiga funktionen, det är en spännande utmaning, säger Stefan Lindskog.

Stefan Lindskog är en gitarrsamlande jazzentusiast och jägare, som är uppvuxen i Bohuslän men som sen ett par decennier tillbaka äger Rosenborgs säteri på Värmlandsnäs.

Tidigare har han varit advokat, med affärsjuridiken som specialitet, och ordförande för Advokatsamfundet. Han är justitieråd i Högsta domstolen sedan åtta år tillbaka, och tar nu alltså steget upp som ordförande.

Han varvar jobbet under veckorna i Bondeska palatset på Riddarholmen i Stockholm, där Högsta domstolen huserar, med det värmländska bondelivet under helgerna bland höns, skog och åkrar. Lantlivet mixas med en hel del domstolsarbete som kan skötas hemifrån.

– Jag hoppar från det ena till det andra. Ofta blir det så att man jobbar rätt tidigt på morgonen med det teoretiska, jag är ganska morgonpigg, och gör tre, fyra timmar. Och sen går jag ut i trädgården och så kommer jag på någonting, och så går jag in och skriver eller läser. Så att varva, det är inspirerande.

Stefan Lindskog är snart 65 år gammal. Och man får bara sitta i Högsta domstolen tills man är 67. En åldersgräns som borde vara högre, tycker han, och han vet alltså redan nu att det bara blir ett par år på ordförandeposten.

Att få upp ett ärende i Högsta domstolen är mycket svårt. Av 6675 avgjorda mål under förra året beviljades bara 103 prövningstillstånd.

– Högsta domstolen är inte till för parterna, Högsta domstolen är till för samhället. Vår uppgift är att tydliggöra lagar, klargöra vad som gäller när det är luckor i lagarna och i viss mån kontrollera lagstiftning. Det gör att vi väljer bara ut sådana mål som är väsentliga för vår funktion.

Vissa HD-domar på senare tid har varit kontroversiella, när straff har mildrats trots att politikerna har velat ha skärpningar. Ibland drivs lagändringar igenom så fort att formuleringarna inte är tillräckligt genomtänkta, menar Stefan Lindskog.

– Det som principiellt var väldigt intressant, det var det vi hade nyligen när riksdagen hade beslutat att man skulle skärpa straffen för mord, men man hade gjort det med en ändring i lagparagrafen som närmast innebar motsatsen. Då sa Högsta domstolens majoritet att det ska framgå av lagstiftningen. Men Högsta domstolen har ingen egen uppfattning om straffens längd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".