Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare la ner anmälan mot sitt eget barn - åklagare granskar

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 06.00
Tommy Lindh: "Vill att åklagaren genomlyser"
(1:03 min)
Polishuset i Karlstad. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Tommy Lindh, pressinformatör på polisen i Värmland. Foto:Zin Jägersand/SR.
2 av 2
Tommy Lindh, pressinformatör på polisen i Värmland. Foto: Zin Jägersand/SR.

Ett 20-tal anmälningar som lagts ner av Värmlandspolisen ska granskas på nytt av en åklagare i Örebro. Detta sedan det framkommit att en av utredarna lagt ner en anmälan där hens barn figurerade.

Enligt Tommy Lindh var det utredarens chef som fattade beslutet att frikoppla utredaren från anmälningarna sedan släktskapet uppdagats. Förklaringen som anges till varför utredaren alls jobbade med fallet är att det först inte var känt att hens eget barn fanns med i utredningen.

– Under utredningen har man genomlyst vilka som står bakom de anmälda bolagen och då dök det här namnet upp och då gör man så här för att undvika jävsituation, säger Tommy Lindh.

Totalt handlar det enligt polisen om mellan 30 och 40 anmälningar som gjorts mot två bolag där utredarens barn finns med. Vissa av dem har kommit in efter att släktskapet blev känt och de utreds av polisen i Örebro.

De som redan lags ner gås nu alltså igenom av en åklagare, även det jobbet sker från Örebro.

Är ni säkra på att det bara en anmälan där barnet finns med som lagts ner av utredaren?

– Säkra är vi inte men det är troligt att det är så, säger Tommy Lindh, som tillägger att det i nuläget inte finns något som tyder på att fel begåtts.

– Nej, men vi vill ändå att åklagaren genomlyser ärendena och kontrollerar att avskrivningsgrunderna är riktiga så att det inte kan ifrågasättas i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".