Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på fotbollsdomare i Värmland

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 09.16
Fotbollsdomaren Carolina Björklund: "Det är väldigt tråkigt"
(2:34 min)
Carolina Björklund. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Carolina Björklund, fotbollsdomare. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

SVT nyheter har granskat domarbristen i fotboll runt om i landet och i Värmland så saknas det just nu 50 stycken domare. Störst problemen är i de lägre serierna och i ungdomsfotbollen.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt och särskild med tanke på att vi vill hjälpa domare och lyfta domare i Värmlands fotbollsförbund. Vilket blir svårt när de blir färre och färre, säger 18-åriga Carolina Björklund som har dömt fotbollsmatcher i tre år och blivit utsatt för hård kritik och kommentarer.

Uppmana alla föräldrar och ledare att säga "bra jobbat" efter varje match till unga domare!”

– Det värsta jag har hört är när det står en tränare och skriker på mig i princip hela matchen, det hände under mitt första år som domare så jag var nervös och ville inte gå fram och säga till honom, efter matchen kommer han fram till mig och säger, "Förlåt för att jag skrek men jag hoppas att du förstår att du förtjänade det", berättar Carolina Björklund.

Carolina Björklund tror att anledningen till att många i publiken och tränare skriker på domaren är för att man har sett det på TV. Där ser man stora klungor som ställer sig framför domaren och klagar och skriker, då tror man att det är accepterat. Sedan menar hon finns det föräldrar som och tränare som väldigt engagerade och inte ser till spelets helhet utan bara till sitt eget lag eller sitt barn.

– Jag har hittar stöd hos min familj men även i min domarcoach och hos förbundet, som alltid finns där och försöker och stötta en, säger Carolina Björklund.

Varför lämnar man unga domare ensamma på match. Det är självklart att de ska ha en vuxen domarcoach med sig på match de första gångerna"

På grund av det hårda klimatet så har också Värmlands fotbollsförbund rekommenderat domarna att inte läsa på sociala medier om de matcher de dömt. Störst problemen är i de lägre serierna och i ungdomsfotbollen.

– Jag försöker att inte läsa på sociala medier med tanke på att jag tror att det tar mer på psyket när det kommer något negativt än när det kommer något positivt. Oftast så är det ju kanske någon som inte tycker att ett resultat är rättvist eller liknande, säger Carolina Björklund.

– Jag som många andra domare började i en förening och i den föreningen så har vi några nya aktiva tjejer och jag har försökt att prata med dem och säga att jag kan finnas till hands ifall de vill. Vill de att jag sitter mellan ledarbänkarna så gör jag det, jag finns för dem ifall de vill och jag är säker på att det finns andra tjejer och killar som har dömt ett tag som kan följa med som stöd, säger Carolina Björklund.

Och hennes uppmaning till publik och tränare är man ska respektera domaren.

– Det står fairplay på vår arm av en anledning, vi är inte ute efter att förstöra spelet eller se till att någon skadar sig. Vi är där för att se till att det hålls en hyfsat jämn nivå och att spelare får spela fotboll, säger Carolina Björklund.

Det är likadana problem i hockeyn. Jag har själv varit och sagt till föräldrar, visserligen många år sedan, men jag skulle inte tveka en sekund att gå fram och säga till. Sånt hör inte hemma i någon idrott över huvudtaget"

Från Värmlands fotbollförbund ser man allvarligt på att domare valt att sluta på grund av påhoppen. Ordförande Anneli Larsson menar att utbildade ledare är ett sätt att få bukt med påhoppen.

– I själva ledarutbildningen så ingår värdegrund. Sen så vill man att föreningarna kontinuerligt har träffar med sina ledare så att kunskaperna uppdateras. Om ledaren uppträder korrekt så finns det en mycket större chans att även föräldrarna gör det. Men en ledare som visar en dålig attityd drar även med sig föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".