Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Medlemmar kräver att Anne Carlsson utesluts

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 19.30
"Förbundsstämman avgör"
(1:17 min)
Anne Carlsson. Foto: Reumatikerförbundet.
Anne Carlsson. Foto: Reumatikerförbundet.

Medlemmar kräver att Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson, från Karlstad, utesluts. Det efter att hon blivit avstängd från sina arbetsuppgifter, och bakgrunden till det är att hon, under en längre tid, ska ha kränkt delar av personalen på huvudkontoret.

Nu har Anne Carlsson suspenderats från sin tjänst av förbundsstyrelsen, och ärendet om uteslutning är en fråga för förbundsstämman i början av juni.  

– Styrelsen har fått in ett antal skrivelser där man som medlem vill att hon ska bli utesluten ur förbundet. Det står i våra stadgar att det är styrelsen som ska hantera det här, men man har valt att det är stämman som ska besluta om en eventuell uteslutning, säger Annika Sjöberg, kommunikationschef för Reumatikerförbundet.

Fram till dess är Anne Carlsson suspenderad, och kan därför inte delta i något operativt arbete. 

Det första beslutet om att stänga av Anne Carlsson togs av förbundsstyrelsen i början av året, efter att både Unionen, Arbetsmiljöverket och företagshälsovårdsföretaget Avonova, har granskat arbetsplatsen.

Då kom det fram att Anne Carlsson ska ha kränkt delar av personalen.

Förra veckan avgick också fyra styrelseledamöter efter den senaste tidens turbulens.

Hur Reumatikerförbundets anseende har påverkats är svårt att svara på, säger Annika Sjöberg, men förbundet har påverkats på andra sätt. 

– Det har påverkat rent organisatoriskt. De som jobbar på kansliet, de som sitter i styrelsen och förtroendevalda, säger Annika Sjöberg. 

Anne Carlsson, som tidigare har varit lokalpolitiskt aktiv för Socialdemokraterna i Karlstad, har tidigare varit i blåsväder under sin tid som reumatikerförbundets ordförande. 

För tre år sedan avslöjade Dagens Nyheter att Carlsson sedan 2005 haft en lägenhet i Stockholms innerstad som förbundet betalat. Trots att det var en beskattningsbar förmån hade Carlsson då inte betalat skatt för den. 

Anne Carlsson betalade in skatten in efterhand och slapp åtal eftersom Skatteverket inte ansåg att hon hade något uppsåt att luras. 

Inför stämman 2013 kunde Dagens Nyheter, återigen, avslöja att ett internt brev gått ut till förbundets distrikt: 

”Vårt förbund faller sönder. Vi ber om akut hjälp. Hjälp oss på stämman att bli ett fungerande förbund igen.”

2013 blev Anne Carlsson omvald som ordförande på förbundsstämman, men inför årets stämma riskerar hon alltså att uteslutas. 

Anne Carlsson har avböjt att kommentera.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".