Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya mejeriet: Arvika är vår marknad

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 11.00
"Ett sätt att ta sig ur mjölkkrisen"
(1:02 min)
Jörgen Blakstad, mjölkbonde. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Jörgen Blakstad, mjölkbonde och en av initiativtagarna till Arvikabygdens mejeri. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Trenden med lokala mejerier fortsätter. I Arvika går man i Wermlands mejeris fotspår när Sälboda Gård och Hillringsbergs Lantbruk startar eget mejeri tillsammans.

Arvikabygdens mejeri heter det nya lokala mejeriet i Västvärmland. Enligt Jörgen Blakstad, en av initiativtagarna, är det ett sätt att ta sig ur mjölkkrisen. 

– Det finns många sätt att göra det på, men det här kanske är det som är roligast även om det innebär en viss risk eller en ganska stor risk, säger Jörgen Blakstad, och fortsätter:

– Risken är att gensvaret inte blir så stort som vi har hoppats på.  

Konceptet är att Arvikaborna ska kunna dricka mjölk som aldrig har lämnat Arvika. 

Förra hösten drog Wermlands mejeri igång sin satsning, en satsning som har gått mycket bra, och Arvikabygdens mejeri är inspirerade.

– De har varit jätteduktiga och modiga framförallt. Vårt koncept skiljer sig lite från deras, vi tänker inte lika stort som dem, utan ser att Arvika är vår marknad, säger Jörgen Blakstad.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".