Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare la ner nio polisanmälningar mot egna barnets bolag

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 06.00
Håkan Persson: "Var inte för att mörka någonting"
(6:47 min)
Polishuset i Karlstad. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
1 av 2
En utredare la ner, eller valde att inte starta någon förundersökning, i nio fall mot bolag där utredarens eget barn var vd och delägare. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio
Kriminalkommissarie Håkan Persson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kriminalkommissarie Håkan Persson, tillförordnad sektionschef för utredningsverksamheten på polisen i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio

Nio gånger i vinter har en värmländsk utredare lagt ner eller valt att inte starta förundersökning, efter polisanmälningar där utredarens eget barn figurerar. I förra veckan sa polismyndigheten att det bara hade inträffat i ett fall, men P4 Värmlands granskning visar alltså att så inte var fallet.

– Vi hade nog inte all information i första läget. Det var inte för att mörka någonting. Det är ganska omfattande att leta reda på anmälningarna, säger kriminalkommissarie Håkan Persson, tillförordnat chef för polisens utredningsverksamhet i Värmland.

Så det var inte för att skydda utredaren, det kan du garantera, som ni gick ut med felaktiga siffror?

– Absolut inte. Vi hade inga riktiga siffror i första läget. Men de siffror vi har fått fram nu, det är nio stycken, och då har vi gått igenom över 700 utredningar som har skett under den här tiden.

Enligt Håkan Persson finns inga misstankar om att utredaren har begått något tjänstefel, utredaren säger sig inte ha känt till sitt barns roll i bolagen. Därför har polisen inte heller anmält det hela till Särskilda åklagarkammaren som brukar hantera misstankar när det rör poliser.

Men efter att P4 Värmland började ställa frågor om det hela skickade polismyndigheten allt material kring de nio nedlagda ärendena till Örebro, för att be en åklagare göra en överprövning av fallen.

– När vi uppmärksammade det här skickade vi alla nya ärenden till Örebro, som polisen i Örebro har handlagt. Och det här med överprövningen sedan, det var när vi fick reda på hur många ärenden det var. Och visst var det viss del att ni hade börjat fråga om det hela som vi fick omfattningen klar för oss, och då skickade vi det för överprövning till åklagaren.

Frågan om jäv prövas dock inte av åklagaren, bara sakfrågorna i anmälningarna.

Håkan Persson pekar också på att andra anmälningar som rör samma bolag har lagts ner av andra utredare, så inget tyder på att själva besluten som togs av utredaren med familjekopplingen var felaktiga.

Det första av de nio besluten togs den 8 december, och det sista den 22 februari. Alltså ett spann på två och en halv månad.

– Ärendena har kommit in efterhand, och i varje enskilt fall har man då endera lagt ner utredningen med en gång, eller vidtagit någon åtgärd och sedan lagt ner utredningen. Och under den tiden har det inte framkommit någonting som gjorde att man kunde misstänka att det fanns någon släkting i det här ärendet.

Men hur grundligt jobbar man med utredningarna, om man inte får klart för sig vem som är vd och delägare i företaget?

– Alltså, på det här stadiet var det inte frågan om det var ett brott. Vi utredde så mycket så vi kunde se om det var brottsligt, och man fann inte att det var brottsligt och därför la man ner utredningen. Skulle det vara en ordentlig utredning, det är klart att vi hade tagit reda på vilka som är involverade i företagen. Men det fanns ingen anledning i det initiala skedet att göra det.

Jobbar utredaren vidare som vanligt nu?

– Svar ja.

Har ni haft kontakt med de personer som har gjort polisanmälningarna, och berättat om familjekopplingen som utredaren som la ner ärendena hade?

– Nej, vi har inte funnit någon anledning att göra det, eftersom utredaren inte visste om att det var en familjekoppling.

Sarah Hajslund Hansen är chefsåklagare i Örebro och det är hon som gör överprövningen av de nio värmländska fallen.

– Jag fick in en begäran om överprövning i förra veckan. Polismyndigheten är formellt sett inte en part, vanligtvis är den misstänkte eller ett brottsoffer som begär överprövning. Men eftersom jag har blivit uppmärksammad på ärendena har jag beslutat att göra en överprövning av de här besluten, säger Sarah Hajslund Hansen.

När räknar du med att vara klar?

– Jag kommer att ta beslut den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".