Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga livsmedelstullar dåligt för Sverige - bra för Värmland

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 08.14
"Vår handel skulle utvecklas bättre utan de här begränsningarna"
(2:16 min)
Tredelad bild: Mikael Damberg, Västerbottensost och Monica Mæland.
Sveriges näringsminister Mikael Damberg är kritisk till importtullarna på bland annat ost, Norges näringsminister Monica Mæland säger att det inte finns stöd att avskaffa dem. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio, Leif R Jansson/TT.

Sverige menar att tullarna begränsar försäljningen av svenska livsmedelsprodukter i Norge. I Värmland får dock tullarna tummen upp - i alla fall av handlarna.

I dag begränsas handeln med tullar på flera hundra procent för att minska lönsamheten för producenter från Sverige och andra EU-länder som vill komma in på den norska livsmedelsmarknaden. 

Men den norska näringsministern på Sverigebesök har inga planer på att släppa in fler svenska livsmedels- producenter på marknaden.

– Vi hade en diskussion om detta, och jag förklarade att Sverige önskar att man ser över tullar och regleringar, inte minst på livsmedelsområdet, därför att det innebär ett hinder för handeln mellan Sverige och Norge, säger Sveriges näringsminister Mikael Damberg.

– Vi tror att vår handel och utbyte skulle utvecklas ännu mer positivt utan de här tullarna och begränsningarna, säger han.

För att bromsa Sverige och andra EU-länder att sälja livsmedel med lönsamhet i Norge, så införde Norge höga tullar på utvalda livsmedelsprodukter för tre år sedan. En hårdost som kostar 50 kronor kilot i inköp får en tull på närmare 200 kronor kilot. Nötkött får ett påslag på 344 procent. Fårkött får i dag ett påslag med 429 procent.

Tidigare norska regeringar och den nuvarande norska regering vill med sina tullar få inhemskt producerade livsmedelsprodukter att dominera i Norge. Vilket Sverige och många andra EU-länder har opponerat sig mot. Men det finns ingen majoritet i den norska regeringen att ändra på det beslutet.

– Detta är en konsekvens av att Norge har valt att stå utanför EU. Vi har fortsatt ett EES-avtal och bidrar till samarbetet genom den. Det betyder att vi har olika regeringar. Men vi måste få en parlamentarisk majoritet för att det ska bli en ändring i tullbestämmelserna och det finns det inte i dag, säger Norges näringsministern, Monica Mæland.

Livsmedelsnäringen i Värmland är några av dem som gynnas av de norska tullarna. Regionen tar in miljardinkomster på att bland annat sälja kött och mejeriprodukter till gränshandlande norrmän. Det gör att exempelvis kommunerna Eda, Årjäng och Torsby, som annars skulle kunna räkna sig till utflyttningskommuner nu istället blomstrar. 

– Utifrån att det gynnar värmländsk sysselsättning och ger arbetstillfällen i Värmland så är vi positivt inställda till de här tullarna, säger Bo Josef Eriksson, chef för regional tillväxt i Värmland.

Varför då?

– Det skapar arbetstillfällen i Värmland, det skapar investeringar. Till exempel de här köpcentren som inte hade öppnats om det inte hade varit för att norrmännen åker över gränsen och handlar, säger Bo Josef Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".